Софийска „Вероника” няма да има, увери главният архитект

Строителните приоритети на столицата – строежът на трети метродиаметър и нови кръгови

В София не се строи незаконно, като безопасност на строителството сигурно има някакви малки проблеми, но ние си имаме законодателство, според които всеки си носи отговорност. Това заяви главният архитект на София Петър Диков пред ПИК на въпрос дали и в столицата има чести случаи, в които не се предлагат договори на работници. Такава се оказа практика в хотел "Вероника", който се срути във Варна и уби 4 човека.

Според архитект Диков не може да се каже, че условията тук са на 100% по-добри, но контролът от Строителен надзор е доста сериозен. "Ние отговаряме само разрешението за строеж да е съобразено с нормите на закона", каза архитектът.

Главният архитект разказа и какво ще се случва в архитектурен план в столицата през близките месеци. "Най-важното за столицата сега е да започнем трети метродиаметър. Има и идеи за нови кръгови движения, но при нас са все още на ниво проекти. Основният проблем - парите - не са при нас. Те трябва да се набавят за да започне изграждането", поясни архитектът.

По отношение на паркирането архитект Диков заяви: "Това е един доста по-сложен проект от това, което изглежда на пръв поглед. Много се коментира, че няма паркоместа, но когато се изграждаше столицата нормата беше 180-200 коли на 1000 жители. Сега е 510 коли на 1000 човека. Едно паркомясто заема 20 квадрата, така че може да и представите колко площ е нужна. Няма как да стане, пространството не е разтегателно. По света това се решава с много пари, които няма възможност да бъдат дадени, а и мисля, че има и нежелание. Собствениците на коли не желаят да извадят лични средства да инвестират в паркирането. Най-хубаво се паркира на зелени площи защото е без пари", съжалява Диков.