Без твърд алкохол на борда на правителствения „Авиоотряд 28”

Общество

14-04-2015, 14:53

Снимка:

Архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Само БГ меню в правителствения Фалкон

Ще се сервира само българска бира

Менюто, което се сервира на борда на „Авиоотряд 28”, остава без твърд алкохол, според новия вариант на обществената поръчка за кетъринг, публикувана на сайта на държавния превозвач.

Редуцирането на списъка с ястия и напитки и цената им дойде след сериозната обществена реакция, накарала премиера Бойко Борисов да задвижи спирането на поръчката с признанието, че отказва да бъде обслужван от кетъринга.

Няколко дни по-късно министърът на транспорта Ивайло Московски изпълни поръчението с уговорката, че менюто на борда няма как да се принизи до пръжки и туршия.

С развитието на скандала пък стана ясно, че от години на властта във въздуха се сервират екзотични ястия с омари и скариди.

Първоначалният вариант на поръчката ѝ даваше прогнозна стойност от 40 000 лева. Според новия документ обаче, тя ще струва около 30 000 лева за периода 2015/2016 година.

Разнообразието от храни, напитки и консумативи, с които ще разполагат представителите на най-високо ниво в държавата, е намалено от 119 на 72 артикула.

В списъка този път липсват предлаганите по-рано четири вида алкохол в разфасовка от 0,05 л, сред които уиски с черен етикет, водка, джин и бейлис. Остава бирата – само българска.

Сред свежите плодове вече няма екзотичните ананас, манго и папая. Остават обаче два вида ябълки, каквито премиерът ядял на борда, според транспортния министър.

Броят на предлаганите плата също е намален – от 18 на 6 вида.

Основните ястия, в които преди влизаха сьомга, бяла риба, октопод, калмари и омар, вече са по-опростени. Сред тях има английска закуска, броколи със синьо сирене, зеленчуци на скара, тиквички с ориз.

От ордьоврите отпадат скаридите, като пасажерите ще разполагат с български сирена и колбаси, както и с редени зеленчуци.

От десертите пък отпада „Тирамису”-то.

В графата „други” влизат добавки като захар, сметана, масло, кетчуп, горчица, майонеза, както и прибори, салфетки и клечки за зъби.