IT секторът призова да не се увеличават данъците и осигуровките

Общество

14-04-2015, 15:38

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Болшинството от хората в бранша се осигурява над максималния осигурителен праг

„Бележим добър износ на IT продукти”, стана ясно от изявлението на заместник-министъра на икономиката Даниела Везиева на четвъртата годишна кръгла маса "Bulgarian ICT Watch".
Тя настоява за мерки за увеличаване на износа в този бранш. „Това е секторът, създал над 35 000 работни места”, подчерта Везиева. Секторът е увеличил над 3 пъти дела си в БВП на страната. „Този сектор трябва да се подкрепя, за да повлияе добре на цялата ни икономика”, според заместник-министъра на икономиката.

Министерството на икономиката се интересува и от аутсорсигна в бранша, стана ясно от думите на Даниела Везиева. Тя очаква предложения от бизнеса, които ведомството да реализира.

Маджиде Ахмедова, заместник-изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, подчерта, че IT секторът се развива изключително стремително и се обяви за неговото разширяване и развитие. За БАИ е важно да се поддържа диалогът с бизнеса, за да се развива секторът. От 2013 до 2015 г. броят на отворените места е 2327, а генерираните приходи са над 24 милиона лева.

Елена Маринова, член на УС на Българската асоциация по информационни технологии, на свой ред акцентира върху обучението на кадри. „Нямаме практика за обучение на кадрите в самите компании”, каза тя. Не се поемали всички разходи за външни обучители, а обучението на IT кадрите било скъпо.

„Докарали сме го до такъв етап, че трябва да си внесем кадрите”, предупреди Маринова, като се пошегува, че така се решавал и частично демографският проблем в страната.

„Не ни пипайте повече осигуровките, не ни пипайте данъците”, призова Елена Маринова политиците. Болшинството от хората в бранша се осигурява над максималния осигурителен праг.

Стратегия за налагане на това, което създава браншът, на световните пазари – за това пък призова Ивайло Славов, член на УС на Българска аутсорсинг асоциация. Вече няма никакви бариери, изтъкна той. Нямало пречки това, което създава браншът, да се продаде навсякъде по света.