Столичният градски транспорт в цифри

813 превозни средства пътуват по 1700 километрова мрежа с общо 2590 спирки

Около 1700 км е дължината на мрежата на обществения транспорт в София. Това включва общо 813 превозни средства, поясни зам.-кметът по транспорта на столицата Любомир Христов.

Около 117 са линиите на наземния транспорт, две са на метрото с общо 2590 спирки. Около 33% вече е делът на метрото с втората метромрежа и се очаква този дял да расте. „Общата стойност на инвестициите е малко над 407 млн. лева", обясни Христов.

Той посочи, че са били реализирани 600 електронни табла, а в момента се очакват и още около 450. По думите му, всички натоварени спирки в София в края на това лято ще бъдат оборудвани с електронни информационни табла. "В процес на експеримент е електроавтобус. Развитието на мрежата от велоалеи също е една от задачите, по които работим в сферата на развитието на градската мобилност. Около 35 км вече са изградени, а до края на тази година са планирани още около 66 км”, каза още Любомир Христов.

„Паралелно с изграждането на градската инфраструктура, изключително важна е и крайградската - ето защо очакваме с нетърпение и завършването на 1 участък от Западната дъга на Софийския околовръстен път, който е около 3 км. Очаква се той да бъде пуснат през август”, поясни зам.-кметът по транспорта пред БНР.