Борят насилието в училищата с театрален спектакъл

Мисия София

14-04-2015, 15:45

Снимка:

МВР

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Плевен е част от партньорска мрежа срещу домашното насилие

Столична община е част от проекта „Кукли срещу насилието”

Проектът за борса с насилието в училище се реализира с активното участие на ГДНП и съдействието на Столичната община. Инициативата е предложена и развита от театър “Цвете” в сътрудничество с ГДНП. Под наслов “Кукли срещу насилието” проектът залага на превенция на насилието в училищата, съобщиха от МВР.

За целта е подготвен интерактивен куклен театрален спектакъл “Летящият рицар”, който до края на годината ще могат да видят децата от началния курс на общо 15 столични училища от кварталите „Орландовци“, „Факултета“, „Христо Ботев“, „Ботунец“, „Филиповци“, „Кремиковци“ и „Дружба“.

Днес, на първото представление, служители на ГД”Национална полиция” раздадоха на детската публика специално изработен флайер, в който са описани основните правила за безопасност от насилие.

Идеята на кампанията е театралният спектакъл да провокира учениците, а чрез тях и родителите, към осмисляне на личната отговорност и проблема с насилието в училище. Стремежът на организаторите е да помогнат в изграждането на поведенчески умения у децата във възрастовата група от 7 до 10 години  - как да  разпознават насилието в различните му форми и взаимно да се защитават, как да се държат в обществото, как да реагират в определени ситуации, как да решават конфликти на улицата.

Проектът експериментира с формите на комуникацията и представя съдържанието си чрез активното участие на своята публика – децата. Чрез него се разчупва традиционната форма на „образователния театър” и се създава нова интерактивна форма за работа с деца, която залага на диалога, прякото общуване с тях и чрез поднасяне на леснодостъпна и запомняща се информация.