Ден на отворените врати в Съдебната палата

Мисия Добрич

15-04-2015, 09:22

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ден на отворените врати организира Окръжен съд - Кюстендил

Инициативата има за цел да повиши правната култура на гражданите

В навечерието на Деня на българската Конституция, който се отбелязва на 16 април, в Съдебната палата в Добрич се организира Ден на отворените врати.

От 10.00 часа днес в Окръжния съд ученици от последните класове на СОУ„Св. Климент Охридски” ще бъдат запознати с престъпността сред непълнолетните. Лекцията ще изнесе окръжният съдия Калиптен Алид съвместно с Окръжния прокурор на Добрич – Пламен Николов.

От 14.00 часа ученици от ХГ„Св.св. Кирил и Методий” ще присъстват на лекция относно структурата и функциите на съдебната система в България. Лектор ще бъде окръжният съдия Георги Павлов.

 От 14.30 часа в присъствието на представители на местните медии ще бъде реализирана демонстрация на разпределение на граждански и търговски дела чрез специализираната програма, въведена от Висшия съдебен съвет за случаен избор на съдия-докладчик. Демонстрацията за гражданските дела ще бъде извършена от председателя на Окръжния съд Галатея Ханджиева, а за търговските от зам.-председателя Адриана Панайотова. През целия ден на видеодисплей, разположен в Съдебната палата ще тече презентация за структурата на съдебната система.

 Ден на отворените врати организира и Районният съд в Добрич. Гражданите могат да се запознаят с дейността на институцията във времето от 9.00 до 14.00 часа, като посетят деловодствата, наблюдават процеса на предоставяне на съдебно-административни услуги, получат информация за спецификата на работата в различните звена, както и за правилата за поведение в съда.

Предвидено е посещение на ученици от Х и ХІ клас на ПМГ „Иван Вазов” от 10.00 до 11.00 часа. Административният ръководител на Районен съд Добрич съдия Анна Великова ще запознае учениците със структурата и функциите на съда. Съдия Соня Дженкова от Гражданско отделение на съда ще им разясни особеностите на етапите на съдебния процес, ролята на съдията, правата и задълженията на участниците в него.

 В трета заседателна зала на Съдебната палата ще се проведе симулативен наказателен процес с участието на учениците от Х и ХІ клас на ПМГ „Иван Вазов”. Инициативата ще се осъществи под ръководството на преподавателя по „Етика и право” в гимназията Христанка Славова със съдействието на съдия Мариана Момчева и съдия Минка Кирчева от Наказателното отделение на Районния съд.

 Учениците ще посетят служба „Регистратура”, “Бюро съдимост”, деловодствата на гражданското и наказателното отделение и съдебно – изпълнителна служба, където съдебният администратор Албена Димитрова ще им разясни административните функции на отделните звена на съда.