Искаме отпадане на механизма за сътрудничество

Свят

15-04-2015, 15:37

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Да няма прилагане на двойни стандарти между държавите, призова Емил Радев

Българските евродепутати и колегите им от Румъния се обявиха решително за отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния по време  на заседание на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, в което участва и генералният секретар на Европейската комисия Катрин Дей, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Първата част на изслушването беше посветено на прилагането на механизма за сътрудничество и проверка в областта на съдебната реформа и в борбата срещу корупцията в Румъния. В нея участваха румънският министър на правосъдието Роберт Казанчук, главният прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията и др.

Представителите от българска страна бяха зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева, бившият министър на правосъдието Зинаида Златанова, директорът на Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов и д-р Тонева-Методиева от "Трансперънси интернешънъл".

От 20 изказали се румънски и български евродепутати от всички политически партии 19 се обявиха за отпадане на механизма за сътрудничество и проверка. Според позициите на повечето от тях механизмът вече е изчерпал първоначалните си цели, не е ефективен и не бива да бъде обвързан с приемането на двете държави в Шенген или да се използва като мотив за спиране на еврофондовете.

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев като член на Правната комисия на ЕП отбеляза, че вече съществуват други правни механизми като Докладът за състоянието на борбата с корупцията в ЕС и диалогът за върховенството на закона, основаващ се на принципа на обективността и равното третиране на държавите-членки. "В този контекст мисля, че механизмът за сътрудничество за България и Румъния трябва да отпадне, за да няма прилагане на двойни стандарти между държавите-членки", каза Радев. Българският евродепутат от ГЕРБ Андрей Новаков като член на Комисията по бюджетен контрол заяви, че механизмът не може да се използва като оправдание за спиране на еврофондовете.

"България е сред страните с най-малък процент грешка при усвояването на еврофондовете и е в топ 10 на усвояващите най-много европари, което е сигнал за доверие в одитиращите системи и политическата воля на правителството", добави той.

Генералният секретар на ЕК Катрин Дей отчете като позитивни знаци на напредък в съдебната сфера ангажимента към съдебната реформа в България, заявен и от правителството, и от парламента. Тя заяви, че според ЕК конституционни промени са необходими, но те не трябват да спират съществените реформи. Според Дей няма краен срок за приключването на механизма за сътрудничество, по който всяка година комисията издава доклад с препоръки и наблюдение за напредъка на България и Румъния.

 Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"