Висока данъчна събираемост в първите месеци на годината

Постъпленията от местни данъци и такси в Община Генерал Тошево надхвърлят 597 хил. лв.

Данъчната събираемост е сред ключовите фактори за постигане на финансова стабилност на местните администрации. В тази връзка през последните години Общинското ръководство предприе активни мерки за нейното оптимизиране, в това число и събиране на стари задължения от фирми и частни лица. Целенасочената политика в тази сфера вече дава своите  резултати, за което потвърждават и данните на Отдел „Местни данъци и такси” в Община Генерал Тошево.

Към 31 март приходите от данъци и такси в общинската хазна възлизат на 597 664, 13 лв. Резонно, от тях най-голям е делът на данък Недвижим имот, такса Битови отпадъци и данък Моторно превозно средство – общо над половин милион лева. Висок е процента и на данък Придобиване на имущество, който към края на март е в размер на 87 хил. лв. В сравнение със същия период на миналата година се отчита двойно по-висока събираемост при таксата за битови отпадъци, която формира и най-голям процент от общата данъчна рамка – 46 %. Събраните стари задължения и лихви надхвърлят 190 хил. лв. 

Сред селските кметства и наместничества също се забелязва ръст на постъпленията. Високо изпълнение на събираемостта отчитат в селата Калина, Кардам, Красен, Преселенци и Узово.

Освен предприетите законовите мерки и ранният старт на данъчната година – 2 февруари, в началото на 2015-та Община Генерал Тошево сключи и договори за посредничество с три институции – Български пощи, Банка ДСК и Изи Пей, с цел повишаване на данъчната събираемост. Така всеки жител на общината или такъв, който притежава имот или движимо превозно средство, регистрирано на нейна територия, може да заплати своите данъци и такси от всяка точка на страната, както и чрез  интернет-платформата еPay.bg.