Ръст на приходите от туризъм в Пловдив

Парите

16-04-2015, 09:00

Снимка:

PlovdivUtre

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Малката базилика и 3D киното на Римския стадион са сред все по-предпочитаните обекти от почиващите

Повече туристи посрещат хотелите и ресторантите в Пловдив. Само за пъривите два месеца на годината потокът от гости се е увеличил с 10%. Според Статистическия институт през февруари реализираните приходи от нощувки са два милиона и половина лева.

Колкото чужденци, толкова и българи предпочитат Пловдив за своя туристическа дестинация, особено през събота и неделя.

"Спрямо останалите градове Велико Търново, София, Варна, Бургас Пловдив е с относително най-голям ръст на всички тези показатели и с около 10% спрямо останалите градове", сподели Петър Лазаров, директор на ОП "Туризъм" – Пловдив.

Хотелиерите и ресторантьорите в града също отчитат ръст в заявките. Според тях пловдивският туристически сезон е през пролетта.

"Наистина има един засилен интерес към Пловдив. Много ни се ще тази тенденция да се запази и да се увеличава, защото това е нашият хляб", каза хотелиерът Тони Симидчиева.

Малката базилика и 3D киното на Римския стадион са сред все по-предпочитаните обекти от почиващите.

"Току що взехме една брошурка и започваме да разглеждаме. Има много за разглеждане в този град, доста история има", сподели пред БНТ Росица при старта на туристическата си разходка.

Най-много посетители продължава да привлича Старият град на Пловдив. Сред чуждестранните туристи най-голям е броят на турците – 26,2%.