Оградата на плажа в Кранево е незаконна!

Мисия Добрич

16-04-2015, 09:39

Снимка:

facebook

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Плажът на Кранево е почти изцяло отцепен!?

Казва РДНСК, кметът твърди обратното

Оградата на плажа в село Кранево,чиито снимки бяха публикувани във Фейсбук, е изградена без строително разрешение от компанията "Ефект - 3". Това обяви директорът на Регионалната дирекция "Национален строителен контрол" във Варна Галин Баев в сряда, само ден след като снимките с преградения плаж се завъртяха из медиите и задълбочиха скандала, избухнал покрай излетия бетон на плажа Корал, намиращ се в другия край на Черноморието, пише mediapool.bg.

"Независимо, че новата ограда е поставена върху основите на стара, съществувала още по времето, когато на същото място е имало пионерски лагер, сега тя трябва да бъде премахната и изградена отново, след получаване на съответното строително разрешение от община Балчик", обясни Баев.

Необяснимо е обаче защо РДНСК се задейства едва сега и какво щеше да стане, ако местна жителка не беше публикувала снимката във Фейсбук и ако медиите не й бяха обърнали внимание.

Управител на дружеството "Ефект - 3" е Георги Цурев. Компанията е придобила някогашния международен пионерски лагер в Кранево през 2005 г. Имотът на самия морски бряг включва терен от над 84 хил. кв. м, три двуетажни вили, 12 дървени бунгала, масивна къща, кафене, складови помещения и др.

Днес на мястото на пионерския лагер се намира затвореният комплекс "Дружба Бей Гардън", а фирмата собственик твърди, че имат всички необходими документи за оградата.

 

Кметът на селото Румен Николов обясни пред Mediapool, че не е бил търсен във връзка с проверката на МРРБ за оградата.

"Оградата е на това място, откакто има детски лагер там още по времето на социализма. В момента имотът е частна собственост на Георги Цурев и е нормално да бъде ограден, за да се гарантира сигурността на хилядите деца, които почиват там", каза Румен Николов.

Той е категоричен, че не е заграден плажа на Кранево, а пясъците които се виждат на снимката, са "хвърлени от вълната".

Сигналът за оградата се подава от една госпожа в Кранево, която "не е наред с всичкия си", каза Румен Николов. Той обясни как преди години същата госпожа подала сигнал и до Българската православна църква, заради спортна площадка до храма, на която млади хора говорели мръсни думи и така според госпожата богохулствали.

Село Кранево е част от община Балчик. Общинският кмет не беше открит за коментар, а пресаташето Сава Тихолов обясни, че е в отпуск и няма информация по случая.

Авторът на сигнала за незаконната ограда е Бойка Драгомирецкая, която живее в Кранево от 12 години. Тя често се разхожда по плажа и преди дни попада на оградата пред бившия международен детски лагер. Публикува снимка в профила си във Фейсбук с въпросите: "Защо тази телена ограда е издигната посред плажа на Кранево? Според кой закон?".

"Последните 15 години наблюдавам тази тенденция морето да отива навътре към сушата, то разпръсква пясъка и си формира дюни. Тази ограда, която беше каменната, то си я разруши и тогава изградиха тази може би преди две години, вие виждате, че през нея може пясъкът спокойно да се придвижва навътре", коментира Драгомирецкия пред бТВ.

"Убеден съм, че имотът е по граници на урегулиран частен имот и оградата не е преместена нито напред, нито назад. Този пясък, който виждате, това не е заграден плаж. Това е пясък, придобит следствие силния щорм, вълната го изкарва и те просто са го оползотворили този пясък да си направят волейболно игрище, там за мини вратички футбол", заяви Румен Николов.

Бойка Драгомирецкая обаче твърди, че оградата днес няма нищо общо с тази преди 50 години: "Имаше някаква дъсчена, символична ограда, но тя беше по навътре. Но нямаше такива чудеса, невъзможност и всеки можеше да премине".

Според областния управител оградата не е местена и загражда частен имот. "И самата плажна ивица изключително е смалена и създава илюзорната представа, че нещо е направено на този плаж, а всъщност всичко, което е там, то си е било направено от много години", твърди областният управител на Добрич Маргарита Новоселска.