Медицински пост за пациентите в Спешното

Животът

16-04-2015, 10:26

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургаската болница прави център за социално различни деца

Супервайзори разпределят случаите по тежест, успокояват и информират пациентите

Медицински пост вече посреща пациентите в Спешното отделение на МБАЛ Бургас. Медицински сестри от отделението разпределят случаите по тежест и спешност, придружават пациентите до Шокова зала или специализираните кабинети и не ги оставят да се лутат. Постът е въведен пилотно от 1 април и за две седмици доказа ефективност – напрежението в Спешно отделение рязко намаля.

Идеята е на изпълнителния директор на МБАЛ Бургас д-р Георги Матев. Целта е всеки посетител да бъде посрещнат още на вратата, да бъде преценено състоянието му, ако не е спешно – да изчака, а ако се налага – да влезе в Шокова зала веднага. „Отдавна обмисляхме как да се справим с напрежението, което се отразява зле и на пациентите, и на екипите. Преди да въведем поста, пациентите чукаха на вратата на Шокова зала, стигаше се до скандали между екипите и хората, защото всеки е притеснен и иска да влезе веднага. Сега колегите могат да определят състоянието още при пристигането и да представят случая на лекарите вътре в залата, за да могат те да работят спокойно“, обясни д-р Георги Матев.

Присъствието на медицинския супервайзор успокоява пациентите и сега те чакат реда си без да роптаят, ако в Шокова зала се обработват спешни случаи. „Всеки смята, че е спешен и оттам най-често идват проблемите. Затова решихме медицинските супервайзори да бъдат медсестрите от Спешно отделение – те са специално обучени в преценката на случаите. Имаме положителни отзиви още от първите дежурства – когато колегите поговорят с пациентите, успокоят ги, не ги оставят сами да чукат по кабинетите, са спокойни и пострадалите, и лекарите вътре в залата“, каза главната медицинска сестра на болницата Татяна Пейчева, която отговаря пряко за работата на супервайзорите.

Медицинският пост работи 24 часа, 7 дни в седмицата. Посетителите могат да разпознаят супервайзора по специалното облекло в оранжево, както и по обозначителния бадж.