Младите изоставят Facebook, за да избягат от родителите си

Общество

16-04-2015, 12:09

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Една трета от младежите пък са изтрили или блокирали член на семейството си

Младите хора изоставят социални медии като Facebook, опитвайки се да избегнат онлайн връзка с родителите си, показва ново проучване, предаде The Telegraph, цитиран от „Фокус”.
Според изследването, една трета от по-младите интернет потребители признават, че изтриват профилите си в социални мрежи, тъй като родителите им са започнали да използват същите сайтове. Явлението обхваща утвърдени социални медии като Facebook, която дебютира през 2006 г.

Индексът Halifax Digital Home сочи, че 32 процента от възрастовата група между 16 и 34 години заявяват, че са изтрили акаунта си във Facebook, докато 33 на сто са посочили, че са изтрили или блокирали член на семейството си. Един от всеки десетима млади хора са признали, че са се прехвърлили в социални мрежи, където активността и коментарите им не могат да бъдат видени от семейството им. Предпочитани медии са сайтът за микроблогове Twitter, Snapchat и платформата за споделяне на снимки Instagram.

Анкетата, проведена сред над 2000 души, е открила още, че напускането на страници като Facebook се провокира и от по-широката употреба на смартфони и таблети. Само 9 процента от хората над 55-годишна възраст са притежавали смартфон през 2012 г., според данни на Ofcom. Сега обаче те започват да настигат децата и внуците си и вече 52 процента притежават смартфон. За сравнение – 84 на сто от по-младите хора са собственици на смартфон.

При таблетите разликата е още по-малка. 49 процента от по-възрастните потребители използват устройствата и 59 на сто от по-младото поколение. Над 59 процента от по-възрастните хора имат профил във Facebook, 32 процента използват Skype, а 17 на сто – приложението за съобщения WhatsApp, на телефоните си.

Проучването показва разлики и по отношение на начина, по който различните поколения използват смартфоните. Един от всеки петима представители на по-младото поколение казва, че използва устройствата по време на семейни вечери, докато същото прави само 1 процент от по-възрастното поколение. Една четвърт от младежите се обаждат по телефона на член на семейството, който се намира в същата къща, а при по-възрастните това са едва 5 процента.