40 % от 15-16-годишните юноши у нас са неграмотни

Общество

16-04-2015, 13:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Учениците трудно разбират смисъла на текста, който четат

40 % от 15- и 16-годишните ученици в България в момента са функционално неграмотни. Това обяви изпълнителният директор на „Заедно в час” Евгения Пеева, цитирана от БНР. Тези ученици трудно разбират смисъла на текста, който четат. Освен това, много трудно могат да приложат наученото в реални ситуации.

В Европа този процент е 20% и стремежът е той да спадне до 10% до 2020 г.

Пеева коментира, че е очевидно, че в тази класация сме на опашката. Тя изрази притеснението си от липсата на визия за промяна на тази реалност.

Евгения Пеева обясни, че инициативата „Образование в България 2030” за пръв път заявява, че организации от различни сектори застават на една маса и определят обща визия за това как трябва да изглежда образованието за младите хора в България през 21 век. По думите й, става въпрос за организации от публичния бизнес, неправителствен и медиен сектори.

Самата Пеева си представя система, в която всяко дете, независимо от произхода и средата му, посещава училище, което му осигурява шанс да се реализира успешно в икономиката и обществото както на България, така и в световен мащаб.

Изпълнителният директор на „Заедно в час” коментира още, че ако отношението към различията в училище не бъде променено днес, в бъдеще можем да очакваме само конфликти на по-високо ниво в обществото.

Пеева е убедена, че образователната система трябва да прави децата адаптивни и да ги подготвя да общуват без проблем с различни култури, с хора от различни места. Училището трябва да помага на децата да са много предприемчиви и да не се спират пред това, че днес нямат достатъчно умения да се справят с някоя задача. Те трябва да са готови да се учат през целия живот.

Евгения Пеева коментира още, че след 15 години голяма част от населението ще е в пенсионна възраст и все по-малка част – работоспособна. Освен това, населението ще се представлява от различни етноси.