Мръсен въздух трови повече от половината софиянци

Животът

16-04-2015, 13:38

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Плевенчани продължават да дишат мръсен въздух

Близо 60% от гражданите в София са изложени на шум над приемливите нива

Близо 60% от гражданите в София са изложени на шум над приемливите нива. Около 63% от фините прахови частици (ФПЧ) във въздуха се дължат на автомобилите.

Данните бяха посочени на Дискусионен форум "Обществен диалог за качеството на живот в градска среда на София: предизвикателства пред акустичната среда и състоянието на въздуха в контекста на градската мобилност", пише news.bg.

Над 30% от градовете в Европа имат проблеми с шума и замърсяванията. София е сред най-силно замърсените с фини прахови частици европейски градове, стана ясно от информацията на неправителствените организации, работили по проекта.

Емилия Стойнева, началник отдел "Мониторинг на въздуха" в Изпълнителната агенция за околна среда заяви, че има градове, които са превишили със 100 пъти нормата за фини прахови частици. Нормите за фините прахови частици са регламентирани в Наредба №12 от 2010 година. Средноденонощната норма за ФПЧ е 50 микрограма. Според наредбата тя не трябва да бъде превишавана повече от 35 пъти за една календарна година.

Стойнева се позова на данни от Националния статистически институт (НСИ). Според статистика от 2010 г., 63% от ФПЧ са "принос" на транспорта. 27% от ФПЧ се дължат на битовото горене.

Изпълнителната агенция поддържа национална система за контрол на качеството на атмосферния въздух в реално време. Те имат връзка с общините, а данните са достъпни във всеки един момент.

Шест станции следят качеството на въздуха в София: пунктовете: "Орлов мост", "Павлово", "Хиподрума", "Дружба" и "Надежда". Извънградският пункт е при "Копитото".

ФПЧ е основен замърсител на въздуха в цялата страна и София. За периода 2010-2014 г. всички пунктове отчитат превишение на средноденонощната, респективно и на средногодишната норма на превишени нива прах. Единствено при "Копитото" няма покачване.
Д-р Изолде Браде от Лайбниц институт по регионална география внесе позитивизъм по време на дискусията. "София вече може да бъде пример и за други градове с проблемите, свързани със средата на живот", констатира тя и похвали Столичната община след приключването на проекта "София - град на бъдещето".