Българският паспорт е сред най-привилегированите документи в света

Снимка:

bTV

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

България е сред държавите, които могат да бъдат посетени без виза

България попадна на 15-о място в класация за паспортите, които имат най-големи привилегии, съобщи Washington Post, цитиран от БТВ. Местата се определят според това колко държави може да посети човек с държавния си паспорт, без да има нужда от виза.
Консултантската фирма Arton Capital е създала паспортен индекс, който ориентира за привилегиите на различните държави. Паспортите се подреждат по посочен от тях „признак за власт”, който се определя от това колко географски държави могат да се посетят без виза. България се класира на 15-о място заедно с Лихтенщайн, като общият брой държави за посещение без виза са 131.

Повечето държави изискват виза за чужденци, преди да навлязат в териториите им, но изискванията са много различни. Обикновено съюзнически държави имат олекотени правила за издаване на виза или дават такава още при пристигане на тяхна територия.

За други, където изискванията са по-строги, чужденците трябва да представят информация защо пътуват, писмо с покана и такса за навлизане в държавата.

На първо място са Великобритания и САЩ, чийто граждани могат да посетят 147 държави без да им бъде издадена специална виза.