Столичани се отказаха от панелките и парното

Животът

16-04-2015, 14:23

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Новодомците предпочитат кварталите „Младост”, „Витоша”, „Манастирски ливади” и „Бояна”

Българите все повече предпочитат да купуват тухлени жилища, отколкото панелки или ЕПК строителство. Това става ясно от данните на Агенцията по вписванията за продажбите на жилища през първото тримесечие на 2015 г. В София е регистриран рекордният ръст от 31% при продажбата на имоти. Само за три месеца са продадени 4805 жилища.

70% от новозакупените жилища са тухлени, а жилищата в панелни и ЕПК сгради са равно предпочитани и представляват по 15% от осъществените сделки. Забелязва се и друга интересна тенденция. Желанието на новодомците да отопляват имота си с централно парно все повече намалява. Едва 50% от хората са предпочели услугите на ТЕЦ. Най-много продажби са осъществени в столичните квартали "Младост", "Витоша", "Манастирски ливади" и "Бояна", уточянва „Новинар”.

45% от продадените апартаменти са двустайни, а 40% са тристайни. Останалите продажби са на гарсониери, многостайни апартаменти и къщи. Средната площ на закупените апартаменти е 74 квадратни метра. Най-предпочитани са имотите до 50 000 - 55 000 евро. Средната цена на продадените апартаменти в София e 771 евро на квадратен метър.

По-често се предпочитат сгради ново строителство. Освен за живеени, новите собственици на имоти ги търсели и за инвестиция, като основното им намерение било след това да го преотдадат под наем.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен