Вдигнаха и нарязаха над 6 хиляди софийски брички

Животът

16-04-2015, 15:26

Снимка:

Пловдивутре/архив

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

6000 зарязани брички изчезнаха от улиците

Акцията тече от няколко години в столицата и цели да освободи повече места за паркиране

Над 6 хил. стари автомобила, спрени от движение, са принудително дадени за скрап, заявиха от Столичния инспекторат пред ПИК.

Акцията тече от няколко години в столицата и цели да освободи повече места за паркиране. В същото време, обаче, борбата с изоставените коли е неравна, признават контролните органи.

Ако сте любители на ретро автомобилите, не е нужно да ходите по музеи. Няма нужда и да плащате вход. Достатъчно е само да се покажете на терасата и да погледнете надолу.

Оказва се, че да караш такава кола, има преимущества. Кратка обиколка из която и да е столична улица ни отвежда до поредната кола-реликва. В голяма част от случаите без номер, със спукани гуми и с винетка, изтекла преди няколко десетилетия.

По закон, едно МПС се счита за отпадък, ако две години не е минало технически преглед. Не така обаче мислят собствениците, които обясняват, че колата ще се движи отново. Иначе, решенията за спрените от движение коли са две – или да бъдат дадени за скраб, или да бъдат преместени в частен имот.

Ако возилото продължава да стои пред блока, контролните органи поставят стикер. И започва да тече срок, в който собственикът да реши какво да предприеме. По закон, колите нямат срок на годност. Всеки автомобил да бъде пререгистриран, или да мине технически преглед, стига да е в изправност.

Заради финансовите преимущества, доста от шофьорите предпочитат именно варианта да дадат по-малка сума за кола с по-малко екстри, но евтина за поддръжка. Докато не се реши проблема с паркирането и старите автомобили в междублоковите пространства, гледката в София и останалите големи градове ще е подобна. Кога ще дойде промяната, засега остава загадка.