Откриха новия арест в Шумен

Проектът е на стойност 2 407 905 лв.

Днес в Шумен бе официално открит новият арест, който отговаря на всички европейски стандарти. Реконструкцията на бившето военно поделение приключи за една година и бе осъществена по проект за подобряване на стандартите в затворите и арестите. Проектът е на стойност 2 407 905 лв., финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2009-2014. Партньор по проекта е Съветът на Европа. На откриването присъстваха заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева, първият секретар на посолството на Кралство Норвегия в София Карина Екорнес, областният управител Донка Иванова, народните представители Любомир Христов, Ралица Тодорова, Иван Иванов, представители на местната власт в региона, както и много гости. Сред тях бяха директори на затвори, представители на съдебната власт, съдии и прокурори. Заместник-министър Мичева подчерта, че усилията на министерството ще продължат за обновяване местата за лишаване от свобода.
„Обновяването има за цел да осигури по-хуманно третиране на правонарушителите и да помогне за гарантирането на човешките права”, заяви Карина Екорнис. Тя подчерта, че се обръща внимание и на възможностите за ресоциализация на затворниците. Корина Екорнис уточни, че в местата за лишаване от свобода в България се влагат около 7 млн. евро, 6 млн. от които от норвежка страна.
„Състоянието на местата за лишаване от свобода е един от признаците за това дали се спазват правата на човека и в какво състояние е демокрация”, каза представителят на Съвета на Европа Иван Коеджиков. Той допълни, че през ноември, когато България оглави Съвета на Европа, ще трябва да докладва дали си е „написала домашното” по отправените критики.
„Реновирането на местата за лишаване от свобода е начинът за справяне с основните критики от Съвета на Европа”, подчерта директорът на Главната дирекция „Изпълнение на наказанията“ Росен Желязков.
Очаква се заповед на министъра на правосъдието, с която задържаните в момента в шуменския арест да бъдат преместени в новата сграда. Тя разполага с нови килии за 39 души, със санитарни възли и пряка слънчева светлина, място за разходка на открито. Изграден е лекарски кабинет с необходимото оборудване и обзавеждане. Предвидени са помещения за приемането на задържаните, стаи за свиждане и срещи със защитник. Арестът разполага с модерна система за наблюдение и контрол, инсталация срещу нападение, сигнални инсталации „Отворена килия” и „Блокиране на вратите”.