Лекарите искат отблокиране на 60 млн. лв. от резерва на НЗОК

Общество

17-04-2015, 06:35

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Настояват още да отпаднат всички финасови лимити за ражданията и хемодиализата

Българският лекарски съюз (БЛС) поиска днес да се отблокират 60 млн. лв. от останалите в резерва на НЗОК 111 млн. лв., които да се разпределят за болнична помощ и за онкомедикаменти до края на годината.
„25 млн. лв. да се дадат на лечебните заведения, защото само така ще им се гарантира, че тези, които приемат спешни пациенти, наистина ще получат до 95 % от изработените пари през миналата година и до 90% - ако не извършват спешна дейност (б. р. така е заложено в приетата от МС методика)“, заяви д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС. А останалите 35 млн. лв. от исканото „отваряне“ на резерва да отидат за онколекарства, за които т. г. бяха заложени с 35 млн. лв. по-малко спрямо 2014-а. „В противен случай БЛС ще оттегли подписа си от Националния рамков договор. Тогава на всички ще им е много трудно без нас“, допълни д-р Райчинов.
Лекарите настояват още да отпаднат всички финасови лимити за ражданията и хемодиализата. „Защото няма фалшиво раждане, нито някой без нужда ще се подложи на хемодиализа, само и само болницата да печели пари“, посочи д-р Райчинов. Да отпаднат ограниченията и за т. нар. процедура №9 в интензивните грижи, при която пациенти се интубират.
БЛС публикува прогнозните бюджети на всички лечебни заведения за 2015-а и парите им през 2014-а. При някои - като болница за долекуване и рехабилитации бюджетът т. г. е със 150% повече. А със 128 % повече са парите на столична очна болница.