Руснаците се завръщат на морето

Общество

17-04-2015, 06:58

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Записванията започнаха след стабилизирането на рублата

Руснаците се завръщат ударно на българското море и прогнозите за туристическия сезон вече не са толкова черни. Това стана ясно след срещата на хотелиери и туроператори с министърът на туризма Николина Ангелкова, пише "Стандарт". Тя определи идващия сезон като предизвикателен, но изрази увереност, че той ще бъде добър. Министър Ангелкова обяви в Бургас, че последните информации от Русия за записвания за почивка по родното море са обнадеждаващи. След стабилизирането на рублата се наблюдавал ръст в записванията на руските туристи за почивка у нас. Министърът цитира информация от руски медии, според която скокът бил 30-40%.

"Това ни дава основания за оптимизъм. Фокусираме се и върху целеви пазари като Германия, където очакваме скок от около 5%. От Великобритания очакваме същите нива на туристи, но от Литва, Латвия и Беларус очакваме ръст от 40%. От Полша, Чехия и Франция по над 5%. Реални данни за записванията ще имаме през май месец", коментира Ангелкова. Тя допълни, че се очаква и 4- 5 % ръст на туристи от Франция, след изложбата в Лувъра.

Кметът на Бургас Димитър Николов също потвърди данните за завръщането на руските туристи. "В средата на март прогнозата бе апокалиптична спадовете на чартърите бяха стигнали минус 55 процента. Към днешна дата обаче те са минус 20- 25 процента и бележат траен ръст. На тази база сме по-големи оптимисти за летуването на руските туристи. Напълно възможно е да компенсираме и нищо чудно в края на сезона да отчетем ръст на летувалите", заяви Николов.

Министър Ангелкова обяви, че вече е стартирано визовото приложение за руските туристи. Процедурите по издаването им също щели да бъдат съкратени, така че да се получават до 48 часа. От Министерството на външните работи имали готовност да командироват още консули. До две седмици работна група ще представи предложенията за статут на националните курорти и тогава ще стане ясно и дали ще има и специален закон за морските курорти или те ще бъдат само част от Закона за туризма.

"Готови сме да стартираме дискусия по темата за презастрояването, преместваемите обекти и други. "Слънчев бряг" АД вече стартира процедури за премахването на преместваемите обекти. Нужно е да направим така, че националните курорти да имат по-добър облик", подчерта министър Ангелкова.

Предложението на хотелиерите да бъде обявена нулева година за концесионерите на плажовете и те да не плащат такси, за сметка на безплатни чадъри и шезлонги все още не е обсъждана, каза министърката. Неуважено остана и другото искане на бранша за създаване на туристическа полиция.

"По действащата нормативна база, има възможност за създаване на общинска полиция", отсече главният секретар на МВР Георги Костов.

Той допълни, че в момента тече организация и сезона ще бъде обезпечен. "В Сл. бряг ще бъде организирано както всяка друга година с допълнителни полицейски сили, доста голям обем командировани служители от МВР, включително вътрешен ресурс на областната дирекция, министерството ги подпомага със значителен ресурс. За джебчийските кражби се предвижда командироване на служители от областните дирекции в София, Пловдив, където има сектори по противодействие точно на такива извършители", коментира още Костов.