Награденият филм за Малко Търново със световна премиера

Бургас Лайф

17-04-2015, 09:32

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Античния Деултум е истинския „портал” към Странджа

„Царството на светлината” ще бъде излъчен в България в неделя

Първият пълнометражен документален филм за Малко Търново „Царството на светлината” в неделя (19 април) ще има две премиери. Националната е по БНТ 2 в 10,15 ч. сутринта в най-популярната рубрика на канала „Световните градове на България”. Точно два часа по-късно филмът ще има и световна премиера. Той ще бъде качен на популярния сайт за документално кино - documentarybg.com

Там ще може да бъде гледан напълно безплатно. На сайта също така зрителите ще видят и непубликувани досега архивни снимки от Малко Търново и живота в Странджа, предоставени от Исторически музей "Проф. Ал. Фол" Малко Търново. 

Само преди две седмици филмът спечели Специалната награда на журито в международния фестивал „На Източния бряг на Европа”. Лентата се конкурираше с продукции с милионни бюджети, произведени по поръчка на националните туристически бордове на Бразилия, Индонезия, Тайланд, Франция. Решението си да награди „Царството на светлината” журито обоснова така: „Убедителен разказ за историята на Малко Търново, която се оказва неочаквано богата. Всичко това на фона на мистиката на Странджа”. Любопитен детайл е и първото изречение на филма: „Велико Търново е столица на средновековното царство България.”

Филмът е създаден в партньорство с Историческия музей на Малко Търново, както и на норвежкия „Кон Тики”, създаден, за да пази и популяризира делото на световноизвестния мореплавател и изследовател Тур Хейердал.