Милиони над бюджета е усвоила община Поморие за четири години

Парите

17-04-2015, 09:49

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Водният цикъл на Поморие завършен още този месец

Общата стойност на изпълнените и изпълняващите се в момента проекти е над 123 млн лева

Над 123 милиона лева външни инвестиции е привлякла Община Поморие, за да подобри инфраструктурата, социалните услуги, образованието, здравеопазването, туризма, културата и административния капацитет. Единадесет от проектите са вече изпълнени и са на обща стойност близо 10,5 милиона лева. В процес на изпълнение са тринадесет проекта, които възлизат на близо 113 милиона лева. Общината е подала документи за кандидатстване за финансиране по още четири проекта на обща стойност над 3,5 млн лева.

Всички проекти с европейско финансиране са изпълнени в периода 2012 – 2015 г. От 24 от тях, само 5 са планирани при предишното управление на Община Поморие. Това са ремонтът на Музея на солта; реконструкцията на дигата на ул. „Морска”; обновяване на образователната инфраструктура, проектът за създаване на иновативни културни събития „Фестивал „Палитра от изкуства” и изграждането на Център за настаняване от семеен тип.

Реалното изпълнение на всички заварени проекти е започнало през 2012 година, след като е създаден отдел „Управление на проекти”, чийто главни цели са да търси финансиране, да осъществява комуникация с управляващите органи на оперативните програми и да следи целия процес от кандидатстването до изпълнението. От тогава започва планирането, кандидатстването и реализацията на останалите 19 проекта. Сред тях са най-мащабният за Община Поморие – ремонтът на ВиК мрежата и пречиствателната станция, изграждането на рибарското пристанище, ремонтът на Стария кей, реконструкцията на лятно кино „Яворов”; изграждането на детска градина в кв. „Север”; ремонтът на бившата митница и превръщането й в градска галерия  и други.