Електронни маниаци ще куфеят в изоставен склад

Първоначалният замисъл беше партито да се проведе в Централните Хали

Едно от най-емблематичните места за столичната ъндърграунд култура ще отвори своите врати тази нощ, за да станем свидетели на единственото по рода си парти. Този петък “New Electronic Sessions” ще бъдат домакин на голямо парти за нова електронна музика.

Sofiautre попита диджея Николай Въжаров от “New Electronic Sessions” как е възникнала идеята за такъв вид забавление. Самият той организира събития от около година, като някои от най-известните са трансоформациите на Полиграфия и парк-хотел “Москва” съвместно с “DOMA  Art Festival”. Музикантът споделя, че преобразуването на нетипични за парти места е изключително популярно в Лондон, Берлин и други европейски градове. Събитието е едно от първите по рода си за София, но според него публика и интерес има.

Първоначалната идея на организаторите беше локацията да бъде Централни софийски хали, но заради прекалено големия интерес, мястото беше сменено с по-широко. Новата локация са складовете “Деспред” на ул. “Веселец” 84 (зад Централна жп гара). 

Вероятно на този етап се питате защо и как именно Централните хали е била първоначалната идея за алтернативен клуб. Според Николай Въжаров това, което прави събитието интересно, е не просто фактът, че сградата е емблематична за столицата, а по-скоро начинът, по който хората я възприемат. На въпроса къде точно в сградата щеше се случи всичко, диджеят споделя, че планът е бил партито да бъде на партрения етаж. За съжаление иновативната идея на “New Electronic Sessions” беше възпрепятствана от първоначалните им партньори и голямата заявена посещаемост, но те ни уверяват, че партито ще бъде със същата сила, въпреки новата локация.

Николай Въжаров ни казва, че целта на събитието не е просто забавление, защото според него то може да бъде във всичко. Идеята на преобразяването е предлагането на по-широк спектър от събития, както и запознаването на публиката с културата и начина на забавление в Европа. Организаторът не се стреми да се конкурира с клубовете и дискотеките в България, а по-скоро взаимно да си сътрудничат за създаването на по-интересна градска среда и условия за по-добър начин на живот за младите хора.

Всъщност диджеят споделя, че е доста условно да се каже, че събитието е насочено само към младата аудитория, въпреки, че тя е основната цел. Той самият определя възрастовата граница от 18 до над 40 години. За него многообразието от поколения се дължи на цялостната концепция и имената на диджеите, чиито имена са познати сред българските фенове на новата електронна музика.

А какво да ви кажем за тях? Техните имена най-вероятно звучат познато. Самият Николай Въжаров ще вземе участие заедно с приятелката си, с която създават дуото “Vajarov & Paci Pac Pac” . Друго име е “Мелформатор” – млада формация от Пловдив, които създават различна електронна музика, която самият Николай Въжаров определя като “екстравагантна”. Част от събитието ще бъдат и “1000 Names”, които имат затвърдена в България аудитория и правят записи дори извън пределите на страната.

Преобразяването на западналите складове в парти локация за електронна музика не е насочено само към хората с предпочитание към този стил. Според Николай Въжаров слагането на етикет е по-скоро клише и ограничение на самия жанр, защото музиката, която ще чуем, е нетипична именно заради креативните и разнообразни формации.

“New Electronic Sessions” разкрива, че има проекти за трансформацията на други емблематични столични сгради, като се надяват, че  парти в Централните хали все пак ще се състои на някакъв етап. Органзиаторите на събитието обещават, че то ще се хареса на всички, включително и на по-масовата аудитория. И тъй като петък вечер е време за забавление, тази седмица мястото ще бъде складовете “Деспред” , а часът – 22.30. Не го пропускайте.