Пуснаха съдия Ченалова на свобода срещу 8000 лв.

Тя е обвинена в престъпление по служба и в документно престъпление

Софийският градски съд пусна от ареста под парична гаранция от 8 хил. лв. съдия Румяна Ченалова. Тя е обвинена в престъпление по служба и в документно престъпление. Съдията беше задържана, след като бе обявена за общодържавно издирване.

Прокуратурата поиска постоянното й задържане заради тежестта на престъплението, в което е обвинена и с мотива, че може да се укрие. Според прокуратурата Ченалова нарочно е шиканирала процеса, като не се е явявала, за да й бъде предявено обвинението. По време на заседанието обаче съдията отрече това и посочи, че дори е уговаряла часове с разследващите, в които може да се яви.

Пречка за нея са били посещнията й при психиатър, при който се е лекувала. По отношение на твърдението на прокуратурата, че се е укривала, Ченалова заяви, че по време на празничните дни, когато е била издирвана, една втора от българите, включително и тя, не са се намирали по домовете си.

"Ако имах намерението да се укрия, нямаше да се явя на първия работен ден след празниците", заяви магистратът. С това се съгласи и съдебният състав, който отбеляза, че данните по делото сочат, че Ченалова е поддържала непрекъсната връзка с разследващите органи.

Съдът счете, че прокуратурата е представила доказателства единствено по обвинението срещу магистрата за документна измама.

За останалите обвинения разследващите не посочват в какво точно се изразяват нарушенията на съдия Ченалова. В обвинителния акт не са отразени и какви точно са вредните последици, настъпили от действията на магистрата, отбеляза съденият състав.

По време на заседанието Ченалова заяви, че някой явно цели да я направи символ на човека, който трябва да напусне съдебната система. "Бях наричана съдията на Първанов, съдията на Цветанов и съдията на Пеевски. Явно не съм, защото никой не ми помогна", каза магистратът.

Решението на съда може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.