Пловдивски студенти ще строят копие на първия български самолет

Филибелийски чешити

17-04-2015, 12:15

Снимка:

ТУ Пловдив

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Студенти-доброволци от филиала на Техническия университет утре ще помагат за международното състезание по авиомоделизъм

Денят на специалност Авиационна техника и технологии в Техническия университет - филиал Пловдив тази година е посветен на 100-годишнината от полета на първия самолет, построен от българин. Неговият конструктор и строител е Асен Йорданов. Историците не са единодушни за името на самолета, казва д-р инж. Стоян Аврамов, който ще разкаже на студентите за техническите характеристики на първата българска летателна машина, използвана включително и за военни цели.

Едната теза за името на самолета е, че той се е наричал “Асен Йорданов - 1”. Асен Йорданов е напуснал България и е отишъл в САЩ да прави самолети и според американски източници самолетът му се е наричал “Експрес - 1”. Според инж. Аврамов в България по-голяма гражданственост има името “Йорданов - 1” и точно с това име той ще го представи на студентите. “Като човек, който се занимава с авиостроене мога да кажа, че първият български самолет има отлични летателни качества за своето време, има конструкция от метал, дърво и плат, ползвани са утвърдени схеми в самолетостроенето, но има и уникални елементи като за първи път е въведено така нареченото трето крило” - обясни инж. Аврамов.

Вторият акцент в деня на специалност Авиационна техника и технологии е 90-годишнината от рождението на генерал-полковник Симеон Симеонов - един от асовете на българската авиация, неин командир в продължение на 4 години, строител на съвременната бойна авиация на България.

Фондация ВВС, в която участват мнозина от бившите студенти на Техническия университет - филиал Пловдив има спечелен проект за построяване на копие на самолет “Йорданов 1”. Шепа ентусиасти от Пловдив вече работят по самолета, въпреки че финансирането на проекта закъснява. В деня на специалността студентите-авиостроители от Техническия университет - филиал Пловдив ще получат покана да се включат като доброволци в проекта. Готови сме да направим отново “Йорданов 1”, независимо дали ще получим договореното финансиране от 20 000 лева и всяка доброволна помощ ще бъде от полза на проекта, заключи инж. Аврамов. Целта е самолетът да бъде готов до месец август тази година. За този самолет има дарения и от САЩ, където работи един от членовете на фондацията.

На 18 април студенти-доброволци от филиала на Техническия университет ще помагат за международното състезание по авиомоделизъм край Пловдив. Състезанието е кръг от националния шампионат и в него участват модели с размах на крилата до 4 метра.