Официално: По-ниска такса за лайнерите на пристанището

Парите

17-04-2015, 14:06

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Иван Вълков: Бургас ще спечели от по-ниските круизни такси

Българските круизни пристанища я намалят с 14 %, реши правителството

По-ниски пристанищни такси, събирани от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура", одобри правителството. Така дължимата тонажна такса за пътническите кораби, която формира средно половината от дисбурмента за посещение в българските круизни пристанища се намалява с 14 %. 
Инициативата за оптимизиране на таксите и цените на услугите за крузните кораби започна от Бургас. През 2014 Пристанище Бургас, заедно с другите ангажирани страни, които предоставят услугите - пилотски, маневрени, влекачни, швартови, агентийски и туристически, обединиха усилията си за намаляване на цените на всеки един от участниците в обслужването на круизните кораби. Първата стъпка бе направена от "Пристанище Бургас", което намали таксата за обслужване на пасажер и тя вече е 5 евро вместо 6 евро. 
Поради сложната ситуация в Украйна и Русия повечето круизни оператори отказват посещения в Черно море. "Убедени сме, че оптимизираните ценови нива ще подействат стимулиращо на круизните оператори относно посещенията в българските морски пристанища", каза Диян Димов, изпълнителен директор на Пристанище Бургас.