Плевнелиев: Проблемите на армията не трябва да се политизират

Новините

17-04-2015, 15:11

Снимка:

PlovdivUtre

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Президентът идва на посещение в Пловдив

По-късно президентът ще се запознае със задачите и мисията на военно формирование 44220 – Пловдив

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев посети днес гарнизонния учебен център "Анево", където се запозна със задачите и мисиите на военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада. В учебния център държавният глава наблюдава демонстрация на бойни възможности и способности от различни военни формирования и се запозна с въоръжението и новото оборудване в бригадата.

В края на демонстрацията президентът получи от ръководството на военното формирование подарък щик - образец от 1912 г. "Днес видях високи бойни способности от ваша страна. Благодаря ви за достойното изпълнение на задачите и за патриотизма ви", заяви по-късно Росен Плевнелиев на работна среща с личния състав на бригадата в Карлово. "Нацията ни трябва да види труда ви и да се гордее с вас, така както аз съм горд, че съм ваш главнокомандващ", каза президентът в читалище "Васил Левски-1861" в Карлово.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че Българската армия има нужда от сериозна модернизация и допълнително финансиране за доизграждане и развиване на своите способности и изпълнение на мисиите си. "Българската армия трябва да бъде оставена на спокойствие, за да изпълнява функциите си, проблемите не бива да се подминават, но не бива и да се политизират", категоричен беше държавният глава.

"Средата за сигурност се променя, като, за съжаление, тя се влошава, защото никога след края на Втората световна война в Европа не е имало толкова кризи и това бе отбелязано на срещата на върха на НАТО в Уелс миналата година", отбеляза още президентът Плевнелиев. "Демокрацията не е даденост, тя се защитава. Една война може да бъде спечелена, но по-важно е мирът да бъде гарантиран, а за това ни е необходима армия, която да е мотивирана и способна", заяви държавният глава.

От своя страна бригаден генерал Димитър Шивиков, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, посочи, че посещението на президента е знак за високата подкрепа, която държавното ръководство дава на Българската армия. "Във ваше лице виждаме главнокомандващ, който милее за Българската армия", каза ген. Шивиков по време на срещата с държавния глава.

Социалните права на военнослужещите, недостигът на резервни части за военната техника и проблемите с логистиката, бяха част от проблемите, за които личният състав на бригадата информира президента Плевнелиев по време на работната среща.

По-късно през деня Росен Плевнелиев ще се запознае със задачите и мисията на военно формирование 44220 – Пловдив.