Оркестър „София” стана на 51 години

София Лайф

17-04-2015, 16:14

Снимка:

БНТ

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Софийската опера и балет се готви за Международния ден на балета

Изложба с плакати от участия на оркестъра може да бъде видяна до 7-ми май

Оркестър “София” отбеляза 51 години от основаването си. От джаз състава с над половинвековна история са излезли десетки български естрадни изпълнители.

Любителите на легендарния оркестър, които дойдоха, за да отбележат годишнината, бяха изненадани с автентични плакати, от страните, в които са свирили музикантите.

За тайните на джаз музиката разказва основателя на оркестърът  Димитър Симеонов, предаде БНТ.

Първи и единствени…С тези думи Димитър Симеонов описва началото на оркестър София. А плочата наречена “Аз танцувам буги” успява да покори българските сърца преди цели 35 години.

Саксофонът е искрата, която подпалва любовта на Симеонов към джаза и до днес, когато го взима в ръце поне два пъти в седмицата. Той е един от оцелелите след самолетната катастрофа, в която загива  Паша Христова.  Неизмерим талант и глас, така я описва Симеонов.

От многобройните ученици на Димитър Симеонов, Йордан Ставрев е единственият, който в момента продължава да свири, но и да обучава млади музиканти. Понякога обаче, най-ценният урок не са само нотите.

За да напомня на младите изпълнители за българския джаз, Димитър Симеонов им подарява автентични плакати, от хилядите турнета по света..

Изложбата с плакати, които ни връщат във времето на буги ритмите може да бъде видяна до 7 май.