Успешен сезон отчитат в Пампорово

Въпреки трудностите курортът отчита ръст на туристите от 8 %

Успешен сезон, въпреки тежките метеорологични условия тази зима, отчитат от "Пампорово" АД. "Сезонът започна много трудно заради липсата на достатъчно снежна покривка. В началото дори се наложи да пренасяме на ръка сняг от периферията, за да покрием центъра на 4 писти. После имаше много силен дъжд, свлачища и 2 метра сняг на 10 март", разказа пред Дарик изпълнителният директор на дружеството Мариан Беляков.

Въпреки трудностите курортът отчита ръст на туристите от 8 %. През последните години много туроператорски фирми фалираха, особено тези от Русия и Украйна. Затова се наложи да отменим част от направените вече резервации на рускоезични туристи. Въпреки това спадът на руски туристи не се отрази зле на курорта, защото пазарният ни дял е основно насочен към българския пазар. При нас 65 % от туристическия поток са български гости, а от останалите 35 % основният дял са турски туристи и от останалите балкански страни. Едва 20 % от чуждестранните туристи са британци, допълни изпълнителният директор на "Пампорово" АД.

Мариан Беляков уточни, че през последните години активният сезон в курорта започва все по-рано. До 2008 г. откривахме сезона на 24 декември, а през последните години – на 16 или 17 декември. За да удължим сезона, по-добре е да работим в посока по-ранното му откриване, отколкото късното закриване в края на април или май, смята още изпълнителният директор на "Пампорово" АД.