Няма пострадали от разкритите документи на Комисията по досиетата

Държавна сигурност имала огромно участие в прехода

До този момент няма нито един пострадал от документите, които ние сме разкрили, твърди Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата. В сутрешния блок на Нова телевизия тя коментира предложението на депутата Велизар Енчев Комисията по досиетата да бъде закрита.

„От осем години работим и осем години нямаме един спокоен ден без натиск от структури на Държавна сигурност. Тези хора искат държавата такава, каквато е била през 1989 г.”, каза още Бончева. „Това нашето не е държава – това е разграден двор, в който ние се опитваме да внесем ред”, заяви тя.

„Големият проблем на тази държава е, че в началото на 90-те години нямаше лустрация, както е казал Вацлав Хавел: „По-добре временна некомпетентност, отколкото постоянен саботаж”. Свидетели сме на постоянен саботаж на опита миналото да бъде прочетено, осмислено и забравено”, каза още Екатерина Бончева.

„В петък ме попитаха има ли документи в архива на комисията, които показват, че преходът е бил дирижиран и продължава да има участие на Държавна сигурност в прехода. В нашите сборници такива документи няма, но това, което се случи през последните 25 години, доказва точно обратната теза. Преходът не е дирижиран от ДС, но ДС има огромно участие в него. 10% от всички хора, които ние сме обявили, са сътрудници или щатни служители. В някои от структурите като МВР и МВнР процентът е и по-голям”, заяви тя.