Бебе почина 4 часа след раждането в Асеновград

Започнахме спешна проверка на случая още на 9 април, съобщи директорът на МБАЛ – Асеновград д-р Иван Червенков

Новородено почина 4 часа след раждането си в асеновградската болница, научи Дарик.

На 9 април 28-годишната Минка Пенева от село Богданица ражда със секцио бебе, тежащо над 4 килограма. Цезаровото сечение е направено по спешност, защото родовият процес не тръгнал. 4 часа по-късно момиченцето умира.

Започнахме спешна проверка на случая още на 9 април, съобщи за Дарик директорът на МБАЛ – Асеновград д-р Иван Червенков. Проверката тече в 2 направления – самият аз да се запозная с документите по случая и назначената от мен медицинска комисия да провери инцидента, уточни той.

Бременната е лежала преди това в болницата, направени са й изследвания, въпреки че е неосигурена и това остава за сметка на здравното заведение. Жената е преносвала плода 8 дни, терминът й е 30 март. Както знаете, терминът е ориентировъчна дата, така че не може да се говори, че родилката е преносвала със седмици, коментира д-р Червенков.

По думите му, след направената аутопсия няма данни детето да е родено с малформации. Директорът обаче не уточни дали причината за смъртта е задушаване на бебето по време на раждане.

Тъй като болницата е 100 % общинско дружество, ще поискаме доклад от директора за случая, коментира пред Дарик ресорният зам.-кмет на Асеновград Мария Вълканова. По думите й, общината няма капацитет сама да извърши проверката, затова ще се търси медицински одит от компетентните институции.