Карта на Странджа отива в Рио де Жанейро

Туризъм

20-04-2015, 14:40

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Античния Деултум е истинския „портал” към Странджа

Тя е избрана за изложба в Бразилия от Международното картографска асоциация

Българската картографска асоциация в Бургас, която е представител на страната ни в ICA (Международната картографска асоциация), официално съобщи за включването на картата в изложба в Рио де Жанейро.

„Странджа/Йълдъз е планината без пожари“ е приета да представи съвместен проект на България и Турция в специална изложба, посветена на Международната година на картата 2015-2016.
Избраната карта е създадена в изпълнение на трансграничен проект между нас  и  Къркларели, Турция. Тя е проектирана и изработена в мащаб 1:100 000 на три езика  - български, турски и английски и обхваща над 13 100 км² горска територия, край държавната граница.

Изборът на карта на Странджа за представяне в Бразилия безспорно ще допринесе за популяризиране на споделената между България и Турция забележителна европейска планина. Създадената дигитална картографска основа улеснява не само общото управление на кризи, каквито са горските пожари, а и развитието на картографския продукт в съвременна карта за културен туризъм и атрактивни маршрути между двете страни. Изложбата в Бразилия ще се състои в рамките на 27-мата Международна картографска конференция от 23 до 28 август 2015 г. в Рио де Жанейро.