Как трябва да се храним, за да отслабнем бързо и да сме здрави, според Петя Раева

Общество

20-04-2015, 14:55

Снимка:

Петя Раева, архив

Автор:

AMG

Всичко от Автора

Принципите на здравословно хранене на диетоложка номер едно в България

За да отслабне 30 кг и да поддържа идеалната си фигура диетоложка номер едно в България Петя Раева създава няколко основни принципа на базата на разделното хранене. Създателката на хитовия в момента продукт за редуциране на теглото „New Green Line“ съветва всички, които искат да подобрят външния си вид и здраве да започнат с четири основни правила на хранене, които се явяват основа на промяната. 

Първият принцип на Петя Раева се заключава в това при никакви обстоятелства да не се смесват протеини (белтъчини) с храни с високо съдържание на въглехидрати (нишестени, скорбяла) в едно хранене.
Като второто важно условие тя посочва консумацията на плодове, която трябва да се случва самостоятелно преди и между храненията.
Третият важен принцип засяга течностите, които могат да се приемат, когато човек е гладен, но не и по време на хранене.
На четвърто, но не и последно място, Петя посочва интервалът на хранене, който, според нея, трябва да бъде четири часа, през които човек не трябва да яде нищо.
От практическа гледна точка разделното хранене означава просто да не се смесват на едно хранене въглехидратните храни, като картофи, ориз, спагети, тестени изделия, царевица и др., с протеиновите храни, като месо, риба, яйца, соя, сирене и др. Има и трета група храни, която може да се определи като „съвместими храни“ – например зеленчуците, които могат да се комбинират както с въглехидрати, така и с протеини, посочва диетоложката в книгата си „Радостта от храненето“.
Тя споделя, че нейният личен избор за хранене се доближава до средиземноморската диета и по-конкретно до кулинарните традиции на жителите на остров Крит. „Това е най-здравословният начин на хранене. Той включва консумация на много риба, морски дарове и зехтин. Прекарване на колкото се може повече време на вън и дълги разходки. Често постене и консумация на повече диви и биопродукти – подправки, гъби и нискокалорични зеленчуци“, посочва Петя Раева.