МБАЛ "Пловдив" ще издържи още месец без да бъде въведена листа на чакащите

В момента съотношението на спешен и планов прием е 50 на 50

Считам, че МБАЛ "Пловдив" ще издържи още месец без да бъде въведена листа на чакащите. Това заяви пред журналисти днес директорът на Многопрофилната болница доц. д-р Георги Йорданов.

Според него обаче проблемът ще дойде след месец май, когато здравното заведение ще бъде принудено да въведена такава листа, съобщи Дарик.

Естествено, че всеки пациент ще реши, че неговото състояние е най-тежко и има нужда от лечение на момента и ще настоява за спешен прием, който ние не можем да откажем, обясни доц. Йорданов. Според него, листата на чакащите ще увеличи драстично спешния прием и ще натовари допълнително болничното заведение.

Ако в момента съотношението на спешен и планов прием е 50 на 50, то след въвеждането на листата на чакащите, спешният прием ще скочи до 80- 85%, прогнозира директорът.

Друг проблем, който очерта доц. Йорданов бе свързан с натрупаните задължения на болничното заведение.

От 2000-та година насам има натрупани задължения от 8 млн. лв. само за медикаменти, а общите задължения са около 16 млн. лв. Поради тази причина е преустановено и разплащането на здравното заведение с фирмите-доставчици на лекарства.

Доц. Йорданов бе категоричен, че въведената нова методика няма да има средства за капиталови разходи и нормалното функциониране на цялата система.

Надявам се поне след утрешната среща на Надзорния съвет на Здравната каса да се премахне лимитирането на животоспасяващите дейности като диализа, сърдечно-съдовите инциденти и раждания, каза още директорът на МБАЛ "Пловдив".