Новата дива природа в сърцето на цивилизацията

Близо до Амстердам на територия от 6000 хектара се намира домът на някои от най-редките животни

Удивителна разходка из резервата Оствардерспласен ще предложи Viasat Nature на зрителите си в „Новата дива природа“, която ще се излъчи на 26-ти април, 6-ти май и 10-ти май от 21:05 часа. Документалната поредица е първата по рода си, удостоена с приза „Най-добър нидерландски филм“ на наградите „Рембранд“.

 „Новата дива природа“ разкрива съвършената красота на Оствардерспласен, който се намира в сърцето на една от най-гъсто населените държави в Европа – Холандия, близо до Амстердам. Резерватът е един уникален експеримент, при който природата е оставена да следва своя естествен ход. Паркът се е превърнал в символ на устойчивостта на дивия живот в натурална среда.

 Оствардерспласен е разположен на територия от 6000 хектара и за последните 40 години се превръща в дом на някои от най-редките птици в Европа. В областта може да се види и великолепният Белоопашат морски орел, който не е наблюдаван в района от Средновековието насам. В сърцето на Оствардерспласен живее и най-голямото стадо от около 1000 диви коне от породата Коник.

 Сериалът, посветен на една от най-динамичните и продуктивни влажни зони в Европа, разкрива пред любителите на природата какво се случва с животните през различните сезони. Когато студът започне да намалява и дните стават по-дълги през пролетта, красивите кадри ни показват как новият живот бавно се завръща в тръстиките и тревните площи под формата на блатни птици и величествени морски орли. Във филма ставаме свидетели как през лятото след силна буря шараните масово се отправят към плитчините, за да хвърлят хайвера си, а настъпването на есента се известява от благородния елен, който е в размножителен период.

 Как се справят дивите животни в сърцето на Европа, близо до цивилизацията - гледайте само по Viasat Nature на 26-ти април, 6-ти май и 10-ти май от 21:05 часа.