Правят мобилни къщи за софийските бездомници

Мисия София

20-04-2015, 16:04

Снимка:

Градски номади

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бездомници отново се заселват около столичната Централна гара

Целта е да се намери алтернатива за социално изключените групи

Специални мобилни къщи за бездомни ще се изградят по проекта "Градски номади" по инициатива на колектива grassroots - социална отговорност cause+effect. Първата къща ще бъде представена през април.

Организаторите споделят, че целта е да най-после да се намери алтернатива за социално изключените групи, като се изпробва подходът "отдолу нагоре", за да ги приспособи към ритъма на съвременното общество.

Първата микро-къща ще бъде открита в София, а едновременно с това ще бъде направено и проучване сред бездомните, предаде Нова телевизия.

Допълнително ще бъдат раздадени три колички за събиране на отпадъци и ще се състои "Един ден в живота на градските номади" - първото публично събитие под шапката на проекта.

"Градски номади" е базиран на три основни активности, които ще се развиват постепенно и дългосрочно из цялата страна - изграждане на мобилни микро-къщи, изработени от отпадъчни материали, както и автобуси-бани и перални; преброяване и задълбочено проучване на начина на живот на бездомните и обществените нагласи към тях; и социално предприятие, чрез което бездомните да развиват нови умения и трудът им да бъде заплащан.

След пилотната фаза се предвиждат по 25+ мобилни къщи, една мобилна баня и една пералня годишно. Проектът очаква финансовата подкрепа на бизнеса, неправителствени организации и институциите.

За живота на бездомните хора у нас години наред не се е говорило. Преди 89-та година на практика такива не е имало, но след смяната на политическия режим и тежките икономически проблеми, стоварили се върху прохождащото демократично общество, броят им значително нараства. 26 години след промените няма все още няма институция, която да се ангажира с интеграцията на бездомните. Според неофициални данни те са 500 000. Поради липсата на постоянен адрес, те няма и право на да гласуват на избори.