Спасителните групи в пожарната остават само 8

Политика

20-04-2015, 16:11

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Останалите 23 ще бъдат ликвидирани въпреки оставката на Вучков

От 31 на брой спасителните групи към пожарната ще бъдат трансформирани в 8. За това сигнализира Синдикалната федерация на служителите в МВР пред „Дарик”.

Идеята беше лансирана за първи път преди няколко месеца от бившия вътрешен министър Веселин Вучков. В разгара на нарастващото недоволство от страна на огнеборците, които заплашваха с протест през февруари, той коментира, че до края на годината техниката на пожарната ще бъде почти изцяло обновена и в тази връзка не е нормално да имаме толкова на брой спасителни служби в страната.

В края на миналата седмица в 19 регионални дирекции на пожарната в областните градове са получили писмено разпореждане за предстоящите структурни промени, които засягат спасителната дейност.

От най-големия синдикат на служителите в сектора обясниха, че се предвижда огромна част от спасителите да бъдат преквалифицирани в пожарникари, за да не се стигне до съкращения.

„В София сега ще остане един от тези центрове и ще обслужва пет-шест области. Кога този спасителен екип ще отиде примерно до Кюстендил, след колко време ще тръгне?! След тази година, в която в България се случиха такива катаклизми – природни, технологични, и се видя, че има нужда от силна спасителна система, точно в този момент се закрива една перфектно действаща система”, заяви експертът по радиационна защита на населението и командир на спасителен екип в София Тони Райчев.

От синдиката на служителите в МВР са категорични, че готвените промени представляват риск за населението. „Това е отговорността за опазването на здравето и живота на хората.

Ако се наложи да обясним на гражданите по най-драстичен начин, че това е базова необходимост, а не услуга или някакъв каприз, ние сме готови и най-вероятно ще излезем на масов национален протест”, посочи зам.-председателят на федерацията Илия Кузманов.