Съкращения в "Архивите" на Стара Загора

Новините

20-04-2015, 17:09

Снимка:

starozagorskinovini.com

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Държавен архив Стара Загора най-накрая ще има сграда?

За Деня на победата обявяват действителния брой на загиналите във Втората световна война

За 9 май, когато ще бъде отбелязана 70-годишнината от края на Втората световна война, ще знаем истинския брой на загиналите по фронтовете българи, съобщи в Стара Загора новоназначеният председател на Държавна агенция "Архиви" доц. д-р Михаил Груев, цитиран от starozagorskinovini.com.

Той припомни, че има голямо разминаване около тази цифра сред различните изследователи, границите на колебанията са между 11 000 и 32 000. Процесът е на финалната права, през май списъкът на участвалите, командирите и удостоените с различни военни отличия ще бъде качен в Интернет.

Заедно с него ще бъдат представени множество документи и снимки, повечето от които са непознати за широката общественост.

Доц. Груев е категоричен, че няма да бъдат спестени истините, ще се покажат различните гледни точки, тъй като страната ни е участвала във войната и в двата лагера.

Продължава работата и по попълване списъците на загиналите нашенци по фронтовете и на Първата световна война.

Намеренията на архивистите са те да станат публично достояние през септември, когато ще бъде отбелязана 100-годишнината от включването на страната ни в кървавия конфликт.

Ще бъде актуализиран и списъкът на носителите на воински отличия.

Силно е орязан бюджетът на агенцията за 2015 г., вместо първоначално предвидените 7 млн.лв. са останали 6 млн., коментира доц. Груев. Вървяло и 10-процентово съкращаване на служители, успоредно с процеса на пенсиониране. Това обаче нямало да се отрази на цифровизацията на документите, което оставало приоритет.

"Изпълняваме договор с института "Яд ва - Шем" - Израел, по силата на който агенцията ще получи определен брой работни станции (мощни цифрови фотоапарати с монитори) срещу сканираните документи за живота и съдбата на българските евреи. Надявам се поне част от апаратурата да ни бъде предоставена авансово", отбеляза доц. Груев при откриването на изложба под наслов "Десталинизацията 1953-1964", подредена в Старозагорския исторически музей.

Сред основните задачи, които предстои да бъдат решени в Стара Загора, председателят на държавната агенция открои намирането на ново, по-подходящо хранилище, тъй като в момента документите били разпръснати на три места, включително и в село Дълбоки. Това затруднява както обработката на документите, така и обслужването на хората, които търсят услуги от местната дирекция, предаде още starozagorskinovini.com.