Кралев: Щангистите ни са абсолютно невинни

Доказано е, че хранителните добавки били замърсени

Хванатите с допинг 11 български щангисти са абсолютно невинни. Това обяви лично спортният министър Красен Кралев пред bTV. В немска лаборатория е било доказано, че хранителните добавки, които нашите спортисти приемали, са били замърсени.

"Абсолютно невинни са нашите щангисти. Да, тази федерация има рецидив последните години, но не бива да съдим състезателите толкова бързо. За да се произнесе окончателно международната федерация по вдигане на тежести, трябва да се изчакат пробите и в Кьолн. Едва тогава ще стане ясно и наказанието им”, обяви Кралев.

Спортният министър заяви също така, че все още не се знае истинския виновник за скандала. Според Кралев замърсяването на добавката може да е станало при смесването на съставките в Нови Хан (б.р. - там се произвежда) заради неспазване на производствената хигиена. "Друг вариант е замърсяването да е станало още в Китай, откъдето идва основен компонент на добавката", обясни Кралев.
"Липсата на контрол за производство и търговия на хранителни добавки е големият проблем, който трябва да бъде разрешен. Спортното министерство имаме разработена национална стратегия за борба с допинга. До дни трябва да я гласуваме. Нужен е засилен контрол върху продажбата на хранителни добавки. Трябва да има контрол на ниво митници за вноса на суровините, на местата, където се произвеждат добавките, както и на местата, където тези неща се продават.
На този етап няма да има промени в българската федерация по вдигане на тежесто до произнасяне на международната федерация. Ако забранените вещества са попаднали неволно в организма на състезателите, ще има минимално наказание, а най-тежкото е от 2 години до доживотна забрана", каза още министърът на младежта и спорта.