До 200 лв. плащаме за безплатен санаториум

Общество

21-04-2015, 06:52

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

С 20 до 50 лв. намаление за учители, които са членове на КНСБ

До 20 лв. на ден всъщност трябва да плати всеки българин, който реши да ползва безплатните санаториуми, които осигурява НОИ. Това става ясно от публикуван ценоразпис на осигурителния институт, цитиран от "24 часа". Пакетите за балнеолечение на осигурителния институт са 10-дневни, така че допълнителната сума, която болният трябва да извади от джоба си, може да стигне и до 200 лв.

Доплащането е за храна за ден престой, обясниха от института. Програмата за рехабилитация на НОИ, на която има право всеки болен българин с редовни осигуровки, покрива престоя и до 4 възстановителни процедури на ден. Заплащат се и 5 лв. порцион на ден, но хората трябва да си доплатят до реалната стойност на храната, обясниха от НОИ.

Най-малко е доплащането за храна на ден в трите санаториума на Военномедицинска академия в Хисаря, Поморие и Банкя, които участват в програмата на НОИ. Тук хората

трябва да додадат само по 7,44 лв. на ден.

В базите на фирмата “Профилактика, отдих и рехабилитация”, която е на НОИ, е по 19-19,50 лв. на ден, а в санаториумите на здравното министерство се иска доплащане за храна в размер на 15 лв. на ден.

20 лв. се искат от пациентите за рехабилитация в Несебър и Варна, става ясно от публикувания от НОИ ценоразпис.

Хората, които ползват услугите на програмата на НОИ, ще трябва да заплатят сами и такса резервация в избрания от тях санаториум. Тук сумите варират между 10 и 60 лв. еднократна

такса, като един-единствен санаториум в Хисаря не изисква такова плащане. Резервацията се прави и заплаща предварително от болния и едва след това се кандидатства за финансиране от програмата на НОИ.

44 000 българи би трябвало да успеят да ползват програмата през 2015 г., като за нея са предвидени 17, 6 млн. лв. Сключени са и договори с 41 санаториума, които да приемат пациенти по програмата на НОИ.

Право на безплатен санаториум по нея имат всички осигурени българи, но има изискване периодът на осигуряване да е поне шест месеца. Това не важи за хора с над 50% инвалидност и пострадали от трудови злополуки и професионални болести с удостоверения от ТЕЛК.

Друго условие е хората да не са пенсионери, тъй като за тях има друга програма на здравната каса.

За да се ползва програмата на НОИ, трябва и направление от лекар за нуждата от санаториум плюс медицинска документация.

Хубаво е човек предварително да провери дали избраният от него санаториум не връща хора с определени противопоказания - може да не му бъде дадено удостоверение от НОИ, ако лечението може да застраши здравето му. 41-те санаториума, сключили договори с осигурителния институт, покриват почти всички хронични заболявания, но за всеки има и предвидени противопоказания, напомнят от НОИ. Нито един от санаториумите обаче не приема болни, които не могат да се обслужват сами.

Най-често санаториумите по програмата на НОИ се ползват от хора с проблеми на опорно-двигателния апарат. От общо 38 000 души, възползвали се от процедурите през миналата година, 70,08% са били с такива проблеми. 21,07% са със заболявания на нервната система.

Най-много в санаториуми ходят хора над 51-годишна възраст - над 62% от пациентите през 2014 г., а 36% са между 31- и 50-годишна възраст.

Учителите с 20 до 50 лева намаление, ако са от КНСБ
Учителите, които членуват в синдиката на българските учители към КНСБ, няма да заплащат през тази година резервационна такса за санаториумите. Това предвижда споразумение, подписано между шефката на СБУ Янка Такева и прокуриста на “Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс” ЕАД Плумелина Мичева.

Така посещението на санаториум за преподавателите синдикалисти би трябвало да е с 20-50 лв. по-евтино.

Ползването на тази отстъпка важи при записване за санаториум по програмата на НОИ. Така учителите ще трябва да доплащат единствено за храната си при 10-дневния престой в санаториум. За да докажат, че имат право на отстъпката, преподавателите трябва да покажат членска карта за СБУ и да са си плащали здравните осигуровки в последните 3 години.

Според уточнение на ЯнкаТакева намалението важи за учителите от системата на средното образование. 

Водата на Сливенските минерални бани се родее с тази в Карлови Вари
Минералната вода на курорта Сливенски минерални бани е подобна на водата в прочутия чешки курорт Карлови Вари - това показват най-новите изследвания.

Нашата вода лекува главно стомашно-чревния тракт, бъбреците и чернодробно-жлъчни болести, помага при ставни заболявания в съчетание с различни процедури, казват от държавната почивна станция “Жива вода”, включена в програмата на НОИ. Водата е полезна още за периферната нервна система и при стоматологични проблеми.

Тя извира с температура 49 градуса, но до пациентите стига охладена с 1 градус.

В санаториума предлагат минерални вани, лечебни процедури с морска луга, подводни масажи. На разположение на пациентите е и закрит басейн с минерална вода, в който се препоръчва престой до 10 минути.

Сред най-прочутите процедури е чревната промивка - субаквална вана, която някои, макар и малко пресилено, наричат чудодейна клизма. Тя прочиства червата от токсините, като чрез специален апарат в дебелото черво се вкарва топла минерална вода. Процедурата не е болезнена, трябва да се направи 4-5 пъти, за да има ефект. Действа благоприятно при колит, хроничен гастрит, язвена болест.

В Павел баня лекуват травми и нерви
Пациенти, които тази година ще се възползват от програмата на НОИ за профилактика и рехабилитация на осигурени, в Павел баня могат да се лекуват в два обекта - балнеохотел “Павел баня” и филиал на “Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс” ЕАД.

На базата на специфичия за курорта състав на термоминералната вода в него се лекуват основно заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната и централната нервна система, състояния след изгаряния, както и някои кожни и алергични дихателни заболявания.

Водата извира с температура между 50 и 62 градуса, тя е с ниска минерализация, хидрокарбонатно-натриева и ниска водна твърдост. Може да се пие, но само по лекарско предписание.

Балнеохотел “Павел баня” разполага с модерен медицински център, който включва балнео- водолечебен сектор с 30 вани, включително за подводна екстензия, със закрит плувен басейн за лечебна подводна физкултура.

Филиалът на специализираните болници за рехабилитация е най-старият санаториум в града. Той предлага богата гама от физиотерапевтична апаратура, вътрешен басейн и външен басейн, фитнес зала, минерални и тангенторни вани, сауна, джакузи, солариум, салон за лечебна физкултура. Сред най-търсените е и комплексната рехабилитация при дискова херния.