Българските банки са чисти от гръцки риск, уверява БНБ

Портфейл

21-04-2015, 09:42

Снимка:

24 часа

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

На трезорите не се налагало да продава гръцки ценни книжа, облигации или да изтегли депозити

В българската банкова система, включително и сред българските банки с гръцки акционери, няма експозиции към гръцки риск. Това заявиха вчера от БНБ за „24 часа”. Нито т.нар. гръцки банки, нито които е да било други трезори, които оперират в България, имали каквито и да било експозиции към Гърция, които биха се оказали проблемни при евентуално излизане на южната ни съседка от еврозоната, или ако проблемът с ликвидността на банките в нея продължи по-дълго, категорични бяха от централната банка.

Поради тази причина на нито един трезор не се налагало да продава гръцки ценни книжа, облигации или да изтегли депозити. Към днешна дата няма нито един трезор с експозиции както към Гърция, така и към други субекти.

Така от БНБ опровергаха медийни публикации, според които „банките с гръцка собственост, работещи в България, са били посъветвани от БНБ още преди месец да изчистят портфейлите си от ценни книжа и депозити, които биха донесли загуби, ако Гърция напусне еврозоната”.

От централната банка уточниха също, че още от началото на кризата в Гърция от 2012 г. БНБ е предприела съответните действия и така към днешна дата както „гръцките банки”, така и всички останали трезори са напълно оперативно независими и нямат инвестиции както в гръцки суверенен дълг, така и пласмент на депозити в групи, контролирани от „майките”.

Освен това, консолидиращ надзорен орган на гръцките банки е ЕЦБ, припомниха от БНБ.

От централната ни банка уточниха още, че следят с внимание диалога на Гърция с държавите от Европейския съюз и активно участват в него. От БНБ добавиха, че не намират за уместни каквито и да било излишни коментари по тази тема.