Любомир Левчев става почетен гражданин на София

София Лайф

21-04-2015, 10:06

Снимка:

bg.wikipedia.org/ Стоян Стоянов

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

С тайно гласуване отнемат званието „Почетен гражданин на град Русе”

Предложението е внесено от кмета Йорданка Фандъкова

Големият български поет Любомир Левчев става почетен гражданин на София. Докладът с предложението на кмета Йорданка Фандъкова вчера бе единодушно подкрепен от общинските съветници в комисията по култура. Очаква се на сесията в четвъртък той да бъде гласуван и от Столичния общински съвет, пише в. Преса.

Поетът, който признава, че ако трябва да опише себе си с една дума, това е думата любов, на 27 април ще навърши 80 години. Културният и политически елит на страната ще почете юбиляря два дни по-късно - на 29 април, в зала 6 на НДК. Грандиозното тържество, на което се очаква да присъстват 600 души, ще премине под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов и кмета Йорданка Фандъкова.

Любомир Левчев е носител на много национални и международни награди. През 1985 г. Френската академия признава уникалния му талант и го удостоява със званието „Рицар на поезията“, а преди 10 години бе отличен с най-престижната държавна награда - орден „Стара планина“ I степен. Левчев е главен редактор на в. „Литературен фронт“ от 1961 до 1971 г. и председател на СБП от 1979 до 1989 г. От 1991 г. е собственик на издателска къща и международното списание „Орфей“. 70 негови книги са преведени в 34 страни. Той е автор и на текста на един от най-големите хитове на рок група „Сигнал“ - „Да те жадувам“.