До края на октомври забраниха паленето на стърнища и сухи треви

Мисия Пловдив

21-04-2015, 10:12

Снимка:

PlovdivUtre

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметове ще учат селяни да не палят стърнища

В случай, че станете свидетел на умишлени палежи или пожар, сигнализирайте на тел. 112

Периодът от 1 април до 31 октомври 2015 г. е обявен за пожароопасен, съгласно Заповед № РД-180/18.03.2015 г. на Министъра на околната среда и водите. В тази връзка от Дирекция "Екология и управление на отпадъците" в Община Пловдив уведомяват, че през горепосочения период се забранява паленето на стърнища, слогове, крайпътни ивици и сухи треви под каквато и да е форма и цел. При констатиране на нарушения на виновните лица ще бъдат налагани санкции.

Паленето на стърнища, слогове, крайпътни ивици, сухи треви и други растителни остатъци, причинява изгаряне на всички органични съставки в повърхностния почвен слой и води до увреждане на околната среда. Унищожават се микро- и макроорганизми, които подпомагат естествения почвообразуващ процес и благоприятстват плодородието. Засягат се гнезда на много птици, полезен дивеч и др. Процесите на изгаряне водят до интензивни загуби на атмосферен кислород и обратното натрупване на въглероден диоксид. Създават се условия за опожаряване на отделни дървета и храсти, а при наличие на неблагоприятен вятър и за засягане на цели растителни масиви, чувствителни зони и защитени територии, предупреждават експертите.

Ето основните и най-чести причини за възникване на пожари, причинени от небрежност или непредпазливост: Изхвърляните неизгасени клечки кибрит и фасове, попаднали в узрелите жита, сухите растения и сламата, лесно могат да ги запалят; Небрежно боравене с огън от работници, туристи и др.; Техническа неизправност на машините и превозни средства; Детска игра с огън; Самозапалване на вещества и материали; Запалване на битови отпадъци или обширни части суха тревна растителност.

В тази връзка Община Пловдив призовава своите граждани да бъдат изключително внимателни и отговорни в действията си, с цел не допускане на случайни пожари.

В случай, че станете свидетел на умишлени палежи или пожар, моля сигнализирайте на тел. 112.