Български ученици донесоха златни медали от НАСА

Проектът "Пътешественик във Вселената" следи слънчевите изригвания

На 11-ти и 12-ти април се проведе най-големият хакатон в света – NASA Space Apps Challenge (конкурс на НАСА). В него участваха над 130 градове от целия свят и се излъчваше на живо.

Целта на този хакатон е да приобщи хората и да ги мотивира в посока решаване на значителни проблеми, свързани с планетата Земя и космоса, съобщи "24 часа".

България участва с изключително атрактивни проекти, като два от тях бяха създадени и представени от учениците от Професионална гимназия по електротехника и автоматика – София с директор инж. Красимир Николов. В разработването на проектите участваха учениците Александър Алексиев, Божидар Иванов, Александър Матаров и Даниел Георгиев с ръководители инж. Румяна Славчева и инж. Огнян Дириманов.

Първият проект, който беше награден със златен медал е Пътешественик във Вселената, който участва в категория "Outer Space" – Happy moments from space. Той представлява уникален за България образователен уеб сайт, предоставящ задълбочена информация за земята, космоса и космическите мисии. Дава възможност за следене прогнозата за слънчеви изригвания. Всеки потребител може да изпрати картичка на близки и приятели, използвайки огромният архив от невероятни снимки, направени от телескопите на НАСА.

Сайтът може да се използва в училищата в часовете по физика, както и от всички потребители, интересуващи се от постиженията на човека на Земята и в Космоса.

Вторият проект, участвал в категория "Earth" - "Clean Water mapping" е Система за картографиране и контрол на водните ресурси.

Този проект е създаден с цел да предотврати огромните по брой и разрушения наводнения, случили се през последните години не само в България, но и по целия свят поради климатичните проблеми и насилствената промяна на екосистемата от човешкият фактор.

Проектът цели оптимизиране на използваните количества вода, категоризация и контролиране на водните източници.

Системата за автоматизиран контрол и управление създава следните възможности:
• свързване на водопреносните съоръжения, възли и уредби в единен и непрекъснат технологичен процес;
• централизирано управление с незначителен брой персонал;
• безопасност на управление на водопреносните съоръжения и уредби при неблагоприятна околна среда;
• бързодействие и достатъчна надежност при управление на големи и сложни съоръжения и уредби.

Системата разрешава на модулен принцип да се осъществи картографиране и паспортизация на водния ресурс и въвеждане на ясни икономически критерии за създаване на устойчива система при различни неблагоприятни атмосферни условия: засушаване , наводнения, замърсяване.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен