Директорът на берлинския театър „Максим Горки” гостува в София

Днес той ще изнесе лекция в Информационния център на Столична община

Юрген Майер, директорът на театър „Максим Горки” в Берлин, гостува в София. Днес той изнася лекция “Управление на културните институции” в Информационния център на Столична община, с която ще бъде открит първият курс на „Академията за мениджмънт в културата” в столицата, предаде БНТ.

Театрите са позастарели институции, които по-трудно се променят и се преустройват. От друга страна артистите от свободната сцена са много ентусиазирани, но те имат недостатъчно познания за това как се реализират проектите, обясни Юрген Майер и допълни, че по тази причини през последните 25 години в Германия се организират много курсове и обучения по културен мениджмънт. Това дава своите резултати. Същевременно се появиха и много програми, които подпомагат свободната сцена, появиха се и повече спонсори.

Театър “Максим Горки”, който съществува от десетилетия в Берлин, е избран от немскоезичната критика за театър на 2014 година. Сградата, в която се помещава театърът е културно-историческо наследство на Германия и е паметник на културата.

Театър “Максим Горки” е една академия за пеене отпреди 100-на години. Той разполага с една многто модерна сцена, на която могат да бъдат поставяни модерни постановки. Това дава възможност да се правят спектакли, свързани със съвременния живот на хората в града, поясни Юрген Майер.