Часовник от времето на Барон Хирш събира ръжда на гара Михайлово

Новините

21-04-2015, 15:21

Снимка:

skyscrapercity

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Протестиращи на гара Михайлово искат да се възстанови разрушен път

На произвола е оставен и "царският вагон", който може да се превърне в музейна атракция

По чудо оцелял часовников механизъм от епохата на Баронхиршовата железница на жп гара Михайлово е на път да изчезне, алармираха служители от системата на БДЖ.

По думите на началника на жп гара Стара Загора Стойко Иванов, при него пристигнало разпореждане от шефовете на пловдивската ЖП секция антиката да бъде демонтирана и срочно изпратена при тях. Формалният претекст бил, че часовникът ще станел част от музейна експозиция, предава starozagorskinovini.com

За медията Иванов припомня, че със същия претекст преди години за Пловдив отпътувал външният циферблат на най-точния часовников механизъм в железниците - този на гара Змейово.

По чудо местните железничари овардили от посегателство самия механизъм.

"И двата часовника са автентични и работещи. Те могат да бъдат съхранени и да се превърнат в част от експозиция, която да разгърнем във вагона от царската колекция, който е на територията на гарата", категоричен е Иванов.

Той припомня, че през последните години старозагорци са били лишени от няколко изключително ценни експоната. Сред тях е и добре запазен парен локомотив от серията 14.25, който бил съхраняван в депото на гара Калояновец.

Машината била отнета под предлог, че ще бъде възстановена и използвана за атракционна композиция, но не след дълго напуснала пределите на страната.

Само преди месец на територията на старозагорската гара бил задържан мъж, който свалял оригиналните табели от т.нар. Септемврийски влак (машината, с която са се изтеглили от Стара Загора през 1923 г. участниците в неуспешното въоръжено въстание).

Задържаният представил служебен документ от списание "Железопътен транспорт". По думите му, той бил командирован да направи оглед на локомотива и да представи доклад за състоянието му и евентуалното му отремонтиране и пускане в движение.

Потърсен по телефона, главният редактор на списанието Тодор Кондаков отрече да са пращали редакционен сътрудник с подобна мисия.

Според него задържаният е използвал стара бланка на частното издание и най-вероятно е изпълнявал поръчка на колекционери, които не жалели средства за оригинални табели и части, допълват от starozagorskinovini.com.

"Вече няколко администрации на Областната управа в Стара Загора твърдят, че се ангажират със съдбата на "царския вагон", който може да бъде ремонтиран и възстановен в първоначалния му блясък. За съжаление поне до този момент не е предприето нищо конкретно в тази посока. Не изключвам възможността вагонът, който е с изключително историческа стойност, да ни бъде отнет и да го споходи съдбата на локомотива от серията 14.25", коментира Стойко Иванов. Той и колегите му се надяват на реакция от служителите на Регионален исторически музей - Стара Загора.