Самонаетите неформални работници искат трудов статут

Общество

21-04-2015, 15:42

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Трябвала специална политика за хората, които превръщат хобитата си в професии

Неформалните работници искат да бъдат официално признати в трудовото законодателство. На пресконференция в БТА от Сдружението на надомните работници в лицето на председателя си Виолета Златева изтъкнаха, че у нас действително се взимат мерки срещу неформалната икономика, но никой не иска да чуе защо работниците са неформални.

„Хората искат да бъдат признати от правителството за работници, а не за бизнесмени и предприемачи. Със собствения си труд те произвеждат изделия, които търсят да продадат”, разясни Златева. За нея, след като се уточни определението, трябва да се търси какви са проблемите на тези хора, трябва да се разграничат двата типа: наети и самонаети неформални работници.

Виолета Златева се оплака, че няма разбирателство със социалното министерство по въпроса. От думите й стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е изказал становище, че трябва да се преговаря по исканията на надомните работници, но социалният министър Ивайло Калфин не инициира подобен контакт.

Златева се надява именно Борисов да се свърже с вицепремиера си и да му разпореди да започнат преговори, тъй като самонаетите настояват да бъдат признати за работници и то със специален режим за социално осигуряване.

Много хора се обръщат към хобитата си и те стават техни професии. За тях трябва да има специална политика, смятат от сдружението. Те се надяват и на включване в специални програми за развитие на малък и среден бизнес без изискването за минимум 300 хиляди оборот за последните три години – сумата да е от порядъка на 5-6 хиляди евро.

Областният координатор на сдружението за София Рада Василева пък очерта тенденциите в промяната на възрастта и броя на самонаетите. По неофициални данни за страната те били общо 450 хиляди души. Все повече са младите надомни работници, стана ясно от думите на Василева. В столицата средната им възраст била не повече от 40 години, което е притеснително, защото се предполага, че именно в София има най-много възможности за трудова ангажираност.

Има членове на организацията и под 30 години – художници, артисти, юристи, учители, икономисти, инвалиди, самотни майки с деца. „Възрастовата група пада, участниците се увеличават”, разкри Василева.