Хранят здравословно децата в яслите и детските градини от район "Западен"

Мисия Пловдив

21-04-2015, 22:37

Снимка:

район "Западен" Пловдив

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Консумацията на плодове и зеленчуци при тях е значително над нормата

Децата в яслите и детските градини в район "Западен" се хранят изключително здравословно, а консумацията на плодове и зеленчуци при тях е значително над нормата. Това стана ясно на среща, посветена на здравословното хранене при най-малките, която се проведе в района. На нея присъстваха кметът Димитър Колев, началникът на отдел "Образователна среда, здравеопазване, социални дейности и гражданска регистрация" Веселина Балджиева, експерти от РЗИ – Пловдив, директори на детски градини и ясли, готвачи, домакини и медицински сестри в здравните кабинети на детските заведения.

Срещата бе организирана по инициатива на кмета на район "Западен" Димитър Колев и се състоя в залата на кметството. На нея беше обсъдено храненето на децата в яслите и детските градини, като бе подчертано огромното значение на храната за здравето на най-малките. Заедно с експертите към РЗИ – Пловдив Валентин Петров и Стоянова от отдел "Профилактика на болестите и промоция на здравето" беше обсъдена и оптимизацията на менютата в детските заведения. На срещата бяха припомнени стари истини за приготвянето на храната и се коментира утвърдената вече практика менютата в детските градини да се съставят от готвача, домакина и медицинската сестра и да се утвърждават от директора.

Така изготвеното меню се поставя на видно място, за да могат да бъдат информирани родителите. Участващите в срещата се обединиха около идеята на сутрешната и следобедната закуска на децата задължително да се дават и зеленчуци, а на обяд винаги да има и салата. Освен това се приветства и сега съществуващата междинна закуска в 10 сутринта, която е изцяло от плод. Така и на четирите дневни хранения децата получават плодове и зеленчуци. Задължително в дневното меню всеки ден присъства месо, а веднъж седмично то е заменено с риба. В менюто на децата в района се спазват и разпоредбите в Наредба 6, в съответствие с които са въведени нови здравословни храни като киноа и елда.

На срещата бе констатирано, че количествата храна също са достатъчни, като Община Пловдив финансира в достатъчен размер храненето на децата. За момента в район "Западен" разходът на дете възлиза на около 2,60 на ден, при сега отпуснати 3 лева, което означава, че има възможност за още по-голяма оптимизация на менютата и продължаване на тенденцията за въвеждане на качествени и здравословни храни.