Ще лекуват всички тумори с белтък убиец

Общество

22-04-2015, 08:13

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Открит е белтък, който превключва имунната система в режим “турбо” срещу всякакви вируси и всички видове рак

За първи път е изолирана молекула, която стимулира имунитета, пише "24 часа". Научен пробив дава основание за надежда, че в близко бъдеще всички тумори ще бъдат лечими

Открит е белтък, който превключва имунната система в режим “турбо” срещу всякакви вируси и всички видове рак. Това е научен пробив, който според откривателите от лондонския “Импириъл колидж” цялостно ще “промени правилата на играта при лечението на рака”.

Вече се разработва генна терапия на базата на новия белтък и се очаква до 3 г. да започне

проучването ѝ върху хора, съобщи авторитетното научно сп. “Сайънс”.

“Много сме развълнувани, тъй като открихме белтък, който възбужда имунната система срещу рака по съвсем различен начин”, казва проф. Филип Аштън-Рикхарт, имунобиолог от колежа. “Този белтък е напълно непознат. Никой досега не го бе виждал, никой не предполагаше, че съществува. На вид и като функция не прилича на никой друг.”

Белтъкът е наречен молекула за емулсия на лимфоцити (ЛЕМ). Той стимулира образуването на Т-клетки, които са имунните убийци на рака. В нормалния случай, щом имунната система засече ракови клетки, тя се активизира за борба с тях, като изпълва кръвния поток с Т-клетки

Те обаче бързо свършват и туморът остава недоубит. Новият белтък дава толкова мощен тласък на имунитета, че Т-клетките са в изобилие.

Откритието е направено при опити с мишки. При тях ЛЕМ увеличил 10 пъти производството на Т-клетки. Оказало се, че белтъкът се синтезира и от човека и вероятно има същия ефект.

При новата терапия с ЛЕМ Т-клетките на болни от рак ще бъдат обработвани с белтъка и после ще се инжектират обратно в тялото.

Откритието предизвиква и ентусиазъм, но и по-сдържани реакции в медицинските среди. “Това е голям пробив в начина на мислене, но не е сигурно, че е панацея”, коментира за “24 часа” гастроентерологът проф. Захарий Кръстев, който има дългогодишен опит с имунотерапия при тумори. По света и в България има случаи на овладяване на рака чрез този подход, но той още не е регламентиран в терапевтичните протоколи и се води експериментален.

“Имунотерапия има и в момента, въпросът е да се прилага контролирано. При рака тя изисква дълго време, за да подейства”, допълни проф. Кръстев.

Според него е важно регулаторните органи да допуснат нови правила за бързо изпитване на това вещество и да се даде възможност за експериментални групи от тежко болните и да се сравнява новата терапия срещу съществуващото поведение.

  Проф. Генова: Трябва да се постигне прецизно стимулиране на Т-клетки

Биологичният подход към туморните клетки, какъвто е стимулирането на Т-лимфоцитите, определено е интелигентният начин да им се противопоставим. Не мисля обаче, че ще има един универсален метод за терапия при всички видове онкологични заболявания. Това коментира онкохематологът проф. Маргарита Генова от Специализираната болница за активно лечение по хематологични и онкохематологични заболявания в София.

Туморните клетки са по-умни от представата ни за тях, много са изобретателни в стремежа си да оцеляват и доминират. Затова и се изисква комплексен подход срещу тях, допълни проф. Генова.

Откритието отвежда към имунотерапията чрез стимулиране на Т-лимфоцити. Това е перспективна посока и е доста експлоатирана през годините. Въпросът е да се постигне прецизно стимулиране на определени Т-клетки към определен туморен клон, обясни проф. Генова.

Наследствен рак - 5% риск, при летален изход - 15%
Според СЗО хората са зле информирани за причините и заболеваемостта от рак. Не знаят, че малко от рисковите фактори са извън контрола им. Наследствеността е един от тях, но не най-важният, казва проф. Връбка Орбецова, специалист по лабораторна диагностика и патобиохимия.

Датски учени са изследвали осиновени като бебета и техните биологични родители. Ако само гените са виновни за рака, то заболяванията на осиновените би трябвало да са като на родителите. Но не е открита връзка между родители, умрели от рак до 50-годишна възраст, и риска за децата им, дадени за осиновяване, да развият рак.

При осиновителите обаче смъртността от рак преди 50 г. увеличава 5 пъти риска осиновените им деца също да умрат от рак. Излиза, че начинът на живот след раждането провокира рака или предпазва от него, а не гените.

Може да е от храната, може да са канцерогени в средата, йонизиращи лъчения, азбест и др. Макар 15% от смъртните случаи от рак да са свързани с гените, обреченост по рождение няма, казва д-р Орбецова.

Ракът стана пандемия. Това означава, че е увредена средата, че има изобилие от стресови фактори и вредни промени в начина на живот. Британски учени са изчислили дела на всеки фактор, водещ до рак. Храненето е първо с 35%, пушенето е с 32%, вирусите - 10%, канцерогените - 7%, алкохолът - 3%, гените - 5%, замърсената околна среда - 2%, ултравиолетовите лъчи и йонизиращата радиация - 1%. Само 5% от раковите заболявания са с неизвестен причинител.

Според СЗО към 2035 г. всеки втори мъж и всяка трета жена ще имат рак. България е страна с умерена заболеваемост в Европа. При мъжете най-чест е ракът на белия дроб, при жените - на гърдата.

Превенцията е живот в здраве - да се храниш и да мислиш здравословно. Увреждането на ДНК и мутирането на клетката в ракова се причиняват от тютюнев дим, ултравиолетови лъчи, вируси, химикали и радиация.

Пушене, стрес, затлъстяване, употреба на алкохол и дрога са причина за 70% от случаите на рак. Това означава, че той може да се избегне в 2/3 от случаите само с промяна в начина на живот, казва д-р Орбецова.

Има ракови храни, които активират болестта, и други, които предпазват от нея. Първа трябва да се изхвърли от менюто рафинираната захар. Вредят и прекомерната консумация на наситени и омега-6 полиненаситени мастни киселини, хормоните в червените меса, трансмазнините, пържените и прегорелите храни.

Целебни са богатите на магнезий ядки, спанак, пълнозърнести закуски; рибата, морските дарове, зеленчуците; източниците на каротин и витамин А - хайвер, ярки зеленчуци; богатите на витамин С - зеле, чушки, киви, шипка, цитруси. Ако тези 4 вида храни се ядат всеки ден, шансът да се избегне ракът е 90%.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия