Пловдив отбелязва Деня на Земята

Тази година мотото на кампанията е "Време е да дадем пример“, а празникът се отбелязва за 45-ти път

Беседа за разделното събиране на отпадъци и акция по залесяване организират от "Зелени Балкани", Регионалната дирекция по горите и РИОСВ- Пловдив по повод днешното отбелязване на Денят на Земята. Тази година мотото на кампанията е "Време е да дадем пример“, а празникът се отбелязва за 45-ти път.

Денят на Земята ще бъде отбелязан в две пловдивски училища, чрез залесяване на фиданки, което ще бъде отличен пример за децата как да подпомагат природата, а от друга страна те самите ще дадат пример на своите родители, обясни пред Дарик Анелия Павлова от "Зелени балкани“.

Експерти от РИОСВ – Пловдив също организират ред инициативи . Експертите ще изнесат беседа за разделното събиране на отпадъци и оползотворяването на опаковките пред ученици от Основно училище "Елин Пелин“. От 14 години в училището е създаден Екоклуб към Националния ученически екопарламент, чрез който се реализира инициативата за разделно събиране на отпадъци в класните стаи.

Студенти от Аграрния университет пък ще посетят РИОСВ – Пловдив, за да се запознаят с прилагане на законодателството в областта на опазването на околната среда. Експерт от отдел "Превантивна дейност“ ще представи реализирания проект на екоинспекцията за опазване и устойчиво управление на резерват "Червената стена“ и поддържан резерват "Изгорялото гюне“.

По повод Световния ден на Земята ученици от Професионалната гимназия по машиностроене ще бъдат гости на Регионална лаборатория – Пловдив към Изпълнителната агенция по околна среда, където ще се запознаят с работата на експертите и мониторинга на пунктовете на Националната система за мониторинг на околната среда.

Международният ден на Земята е един от най-големите нерелигиозни празници, отбелязвани по света. Тазгодишното мото е "Време е да дадем пример".

За първи път празникът се отбелязва официално на 22 април, 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. Денят на Земята е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.